:

Er LED-pærer brannfarlige?

Indholdsfortegnelse:

 1. Er LED-pærer brannfarlige?
 2. Hvordan lages LED lys?
 3. Hva er forskjellen på halogen og LED?
 4. Hva består LED lys av?
 5. Blir LED lys svakere?
 6. Hva er fordelen med LED lys?
 7. Hvorfor går lyspærer?
 8. Hva betyr lysdiode?
 9. Hvordan virker en lysdiode?
 10. Kan man bruke LED istedenfor halogen?
 11. Kan man bruke LED-pære i halogenlamper?
 12. Er LED lys bedre enn xenon?
 13. Hvilke fordeler har det å bruke LED lyskilder?
 14. Hvordan fungerer LED lys?
 15. Hva var glødetråden i den første lyspæra laget av?

Er LED-pærer brannfarlige?

Siden LED-pærer er så effektive slipper de også ut veldig lite varme, noe som gjør dem mindre brannfarlige. Har du downlights med LED-pærer og erstatter disse med tradisjonelle lyspærer (halogen) kan du risikere at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke tar høyde for varmen som utvikles ved bruk av en vanlig pære.

Hvordan lages LED lys?

For å lage LED-lys kobles en egnet og kraftig dopet halvleder til strøm. Den vil den emittere et monokromatisk lys. I utgangspunktet er det ikke mye lys som emitteres og dagens LED-lys vil dermed så å si alltid ha en eller annen innretning som styrer lyset i den retningen man ønsker.

Hva er forskjellen på halogen og LED?

Reduserer brannfaren. De gamle glødepærene og dagens halogenpærer har forårsaket en del branner på grunn av høy avgitt varme. En halogenpære oppnår raskt 200-300 grader, mens LED-pærene holder seg på omlag 50 grader, viser testresultater fra If. Særlig halogen i downlights har forårsaket branner.

Hva består LED lys av?

En lysdiode, ofte forkortet LED, er en elektronisk komponent laget av halvledermateriale, som stråler ut farget lys når det går en elektrisk strøm gjennom den.

Blir LED lys svakere?

Ja, led lys vil svekkes over tid. Derfor er det kjedelig å montere opp en ny led armatur vedsidenav et som er noen år gammelt, da ser du ganske så stor forskjell.

Hva er fordelen med LED lys?

LED-lys sparer både strøm og miljø LED-lys er langt mer energieffektive enn andre lyspærer på markedet, og bruker hele 80% mindre energi enn de gamle glødepærene. Det samme gjelder for sparepærer, men disse inneholder kvikksølv – noe LED-lys ikke gjør.

Hvorfor går lyspærer?

Ekspertene er alle enige om at for høy spenning i det elektriske nettet er den vanligste årsaken til at lyspærer varer kortere enn forventet. - Med de gamle glødepærene opplevde mange at vibrasjoner kunne føre til at de gikk.

Hva betyr lysdiode?

En lysdiode, egentlig lysemitterende diode (LED), er en diode som utstråler lys under tilførsel av elektrisk strøm.

Hvordan virker en lysdiode?

En lysdiode (LED: Light Emitting Diode) er en spesiell diode som lyser når det går strøm gjennom den (riktig vei). Den fås i mange størrelser og farger, og for ulike strømstyrker og spenninger. Grunnen til at den brukes så mye, er at den trenger så lite strøm, at den ikke blir særlig varm og at den har så lang levetid.

Kan man bruke LED istedenfor halogen?

Spar nesten 90 % av strømforbruket med LED-spotlys En 10 watts halogenpære kan erstattes med en 1,2 watts LED-pære – altså cirka 1/8 av strømforbruket. Levetiden på LED-pærene er også betydelig lenger – helt opptil 20.000 timer – mot halogenpærenes 4.000 timer, i beste fall.

Kan man bruke LED-pære i halogenlamper?

Har du 12V halogen i lampene, kan veien til LED bli mer humpete, enn om du har 230V. 12V-lampene har en trafo tilkoblet, og dersom du ønsker å sette inn LED-pærer må du få tak i spesialpærer tilpasset dette. Slike pærer produseres av de kjente lysprodusentene og selges via lampebutikker.

Er LED lys bedre enn xenon?

Xenon eller LED – Halogenpærer gir det svakeste lyset. Og selv om kvaliteten på lyktene varierer fra produsenten til produsent, så er xenon-lys generelt bedre, mens LED-lys er det beste lyset vi har per i dag, sier Tom Andre Nilsen og Audun Bergerud som begge er tekniske konsulenter i NAF.

Hvilke fordeler har det å bruke LED lyskilder?

Visste du for eksempel at:

 1. LED-lys sparer både strøm og miljø ...
 2. Du slipper å bytte pære så ofte. ...
 3. LED-lys kan gjøre interiøret mer elegant. ...
 4. LED-lys er billigere. ...
 5. LED-lys er tryggere. ...
 6. LED-lys tiltrekker færre insekter.
3. okt. 2561 BE

Hvordan fungerer LED lys?

I motsetning til en glødepære er en LED-pære ikke utstyrt med en metalltråd, som varmes opp av elektrisk energi. I stedet fungerer LED som en slags omvendt solcelle. Det vil si at i stedet for å konvertere lys til energi, konverterer LED-pærer energi til lys ved å sende strøm gjennom dioden.

Hva var glødetråden i den første lyspæra laget av?

Edisons glødelampe, liksom Göbels og Swans, var en kulltrådlampe. Glødetråden ble først laget av forkullede bambusfibre, senere av nitrocellulose.