:

Hvordan føles en lille blodprop i hjernen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan føles en lille blodprop i hjernen?
 2. Hvilke symptomer kan en borger med apopleksi få?
 3. Hvad er en forbigående blodprop?
 4. Hvilke tre livsstilsfaktorer kan føre til apopleksi?
 5. Hvordan ved man om man er ved at få en blodprop?
 6. Hvordan ved man om man har fået en blodprop?
 7. Er jeg hjerneskadet?
 8. Hvilke komplikationer kan der opstå ved apopleksi?
 9. Hvad er forbigående symptomer?
 10. Hvor stor er risikoen for at få en blodprop igen?
 11. Hvem får hjerneblødning?
 12. Hvor kan man få en blodprop?
 13. Kan man have en blodprop uden at mærke det?
 14. Hvor lang tid kan man gå med en blodprop?
 15. Kan man mærke hvis man får en blodprop?

Hvordan føles en lille blodprop i hjernen?

halvsidig lammelse eller føleforstyrrelse i ansigtet ('skæv mund'), en arm og/eller et ben. tab af dele af synsfeltet. tale- og synkebesvær. svimmelhed og problemer med balancen.

Hvilke symptomer kan en borger med apopleksi få?

Hvad er apopleksi?

 • Lammelse i den ene side af ansigtet.
 • Lammelse af den arm og/eller ben på den ene side.
 • Sprogforstyrrelse - for eksempel problemer med at finde ord.
 • Synstab - pludselige udfald af en halvdel af synsfeltet.
 • Pludselig indsættende svimmelhed ledsaget af andre symptomer, f. eks. besvær med at koordinere.
7. okt. 2019

Hvad er en forbigående blodprop?

Hvad er TCI (Forbigående blodprop i hjernen)? Ved transitorisk cerebral iskæmi (TCI) forstås kortvarigt (under 24 timer) tab af dele af hjernefunktion forårsaget af en forbigående tilstopning af en pulsåre i hjernen eller i hjernens tilførende pulsårer.

Hvilke tre livsstilsfaktorer kan føre til apopleksi?

Diabetes. Rygning. Højt kolesterol. Atrieflimren, en uregelmæssig hjerterytme.

Hvordan ved man om man er ved at få en blodprop?

Hvordan kan man mærke en blodprop? Symptomerne afhænger af, hvor blodproppen sidder men vær på vagt ved brystsmerter, smerter i venstre arm, åndenød, hjertebanken, svimmelhed, besvimelse, lammelse, talebesvær, synsforstyrrelser, hovedpine og koldsved.

Hvordan ved man om man har fået en blodprop?

Typiske symptomer på en truende eller nyopstået blodprop er akut opstået brystsmerter og utilpashed, som ikke forsvinder i hvile. I mange tilfælde føles det som et bånd, der strammer og snærer omkring brystet. Men en del af dem, der får en blodprop i hjertet, har ingen smerter.

Er jeg hjerneskadet?

En hjerneskade kan være medfødt eller erhvervet, det vil sige at hjerneskaden er opstået senere i livet. Man definerer en erhvervet hjerneskade som en skade opstået tidligst 28 dage efter fødslen. En erhvervet hjerneskade kaldes også en senhjerneskade.

Hvilke komplikationer kan der opstå ved apopleksi?

Medicinske komplikationer i forbindelse med indlæggelse for apopleksi er et alvorligt klinisk problem, da patienter med apopleksi har en stor risiko for at udvikle én eller flere medicinske komplikationer som lungebetændelse, urinvejsinfektion, faldtraumer, liggesår, venetrombose samt alvorlig obstipation sekundært til ...

Hvad er forbigående symptomer?

TCI er betegnelsen for et kortvarigt tab af funktioner, som forsvinder igen indenfor 24 timer. Oftest varer tabet af funktioner dog kun minutter til et par timer. TCI ligner til forveksling et slagtilfælde (apopleksi), den eneste forskel er varigheden af symptomer.

Hvor stor er risikoen for at få en blodprop igen?

De arvelige tilstande, som øger risikoen for en blodprop, kan påvises ved hjælp af blodprøver. Det kan være vigtigt at påvise disse tilstande, blandt andet for at vælge rigtig behandling. Har man tidligere haft en blodprop, har man større risiko for at få en ny.

Hvem får hjerneblødning?

Efter en apopleksi er risikoen for, at man får en ny apopleksi eller dør inden for de kommende 2 år 10-30 % og højest hos personer med forhøjet blodtryk, sukkersyge, hjertesygdom og høj alder.

Hvor kan man få en blodprop?

Blodproppen kan være i det: Arterielle kredsløb, som fører blodet fra hjertet ud til kroppen, her vil det oftest være blodprop i hjertet, hjernen eller pulsåren i benene. Venøse kredsløb, som fører blodet tilbage til hjertet, her vil det oftest være blodprop i vener i benene eller lungerne.

Kan man have en blodprop uden at mærke det?

Hos nogle kan smerten stråle ud i armene, mest typisk i venstre arm. Man kan også have en blodprop i hjertet, uden at det gør egentlig ondt. For især ældre kvinder og personer med diabetes kan de første eller eneste symptomer være, at man føler sig utilpas, har kvalme eller mavesmerter.

Hvor lang tid kan man gå med en blodprop?

Ved større blodpropper varer symptomerne som regel længe. Ved lette og middelsvære lammelser (pareser) kan du som regel genvinde førligheden efter optræning, men total lammelse (paralyse) i en arm eller et ben fører oftest til varig invaliditet.

Kan man mærke hvis man får en blodprop?

Symptomerne på en blodprop i hjertet kommer som regel pludseligt. Du kan føle en klemmende eller snørende smerte midt i brystet, der ofte stråler ud til venstre arm, hals eller underkæbe. Smerterne kan ledsages af, eller i nogle tilfælde udelukkende bestå af, at du føler åndenød eller kvalme.