:

Hvem er disponeret for helvedesild?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvem er disponeret for helvedesild?
 2. Kan unge få helvedesild?
 3. Hvor lang tid kan man have helvedesild?
 4. Er helvedesild kronisk?
 5. Er der altid udslæt ved helvedesild?
 6. Hvordan ser helvedesild i øjet ud?
 7. Hvem er i risiko for helvedesild?
 8. Hvor ondt gør helvedesild?
 9. Hvad skal man gøre hvis man har helvedesild?
 10. Hvordan udvikler helvedesild sig?
 11. Kan man behandle helvedesild?
 12. Kan man få helvedesild uden udslæt?
 13. Kan helvedesild ses i en blodprøve?
 14. Hvad er symptomerne på helvedesild?
 15. Hvad kan udløse helvedesild?
 16. Hvad er helvedesild?
 17. Er helvedesild smertefuldt?
 18. Smitter helvedesild?

Hvem er disponeret for helvedesild?

Du skal have haft skoldkopper først for at kunne få helvedesild. Hvis du er opvokset i Danmark er det overvejende sandsynligt at du har haft skoldkopper som barn. Når en infektion med skoldkopper er overstået, finder varicella zoster virus vej til de nerver, der går ud til huden.

Kan unge få helvedesild?

I meget alvorlige tilfælde kan de vedvarende smerter være invaliderende. Smerterne vil ofte være værre med alderen. I de sjældne tilfælde, hvor børn eller unge får helvedesild, vil smerterne altså typisk være mindre slemme.

Hvor lang tid kan man have helvedesild?

I de fleste tilfælde går helvedesild over af sig selv i løbet af nogle uger. Hos enkelte varer smerterne imidlertid i måneder eller op til et år efter, at udslættet er helet. Denne tilstand kaldes postherpetisk neuralgi, som betyder nervesmerter efter helvedesild.

Er helvedesild kronisk?

Helvedesild varer typisk to-tre uger. I nogle tilfælde kan smerterne blive kroniske, selvom aktiveringen af virus og helvedesilden er overstået, og huden er helet. Normalt siger man, at man skal have haft smerter tre måneder efter opheling af helvedesild, for at det kan defineres som postherpetisk neuralgi.

Er der altid udslæt ved helvedesild?

For mennesker med nedsat immunforsvar kan udslættet fortsætte i længere tid. I sjældne tilfælde udvikles der aldrig noget udslæt. Hos cirka 10 procent forsvinder smerterne ikke, selvom huden er helet op, og hos nogle varer smerterne i flere måneder og år efter udbruddet.

Hvordan ser helvedesild i øjet ud?

Hvad er symptomerne på helvedesild i øjet? Ofte starter helvedesild i øjet med en snurrende, prikkende, stikkende fornemmelse i huden omkring øjet, siden af næsen, i panden og tindingen, og herefter udvikles et egentligt udslæt og efterhånden blæner og sår. Langt de fleste vil også føle sig sløje.

Hvem er i risiko for helvedesild?

Hvad er risikoen for at få helvedesild? Set over et helt liv udvikler hver fjerde helvedesild. Risikoen stiger imidlertid, når man bliver ældre, fordi immunforsvarets evne til at fastholde virussen i dvale, bliver ringere med alderen. Også mennesker med nedsat immunforsvar har større risiko for at udvikle helvedesild.

Hvor ondt gør helvedesild?

Smerterne er ofte intense, jagende, sviende smerter i huden og brændende fornemmelser i huden. Atter andre oplever kløe i huden sammen med smerterne, eller fornemmelsen af elektriske stød i huden. Smerterne er altid i præcis det samme område, som hvor udslettet sad og være ledsaget af smerter ved berøring af huden.

Hvad skal man gøre hvis man har helvedesild?

Der forhandles i Danmark tre forskellige antivirale tabletter til behandling af helvedesild: aciclovir, famiciclovir og valaciclovir. De virker lige godt, så man bør vælge den billigste tablet og den tablet, som skal tages færrest gange om dagen.

Hvordan udvikler helvedesild sig?

Hvordan udvikler helvedesild sig? Helvedesild kan give smerter i huden 1-2 dage før udslættet viser sig. Hvis der er mange smerter, er der stor risiko for, at der vil være smerter under udbruddet og i mange måneder derefter.

Kan man behandle helvedesild?

Behandling af helvedesild I lette tilfælde hos yngre er det sjældent nødvendigt at behandle sygdommen. Tabletbehandling med herpesmidler forkorter forløbet og reducerer eventuelle smerter efter opheling. Hos patienter med sygdomme, der medfører nedsat immunforsvar, kan evt. vælges et herpesmiddel til infusion.

Kan man få helvedesild uden udslæt?

I sjældne tilfælde udvikles der aldrig noget udslæt. Hos cirka 10 procent forsvinder smerterne ikke, selvom huden er helet op, og hos nogle varer smerterne i flere måneder og år efter udbruddet. Heldigvis kan smerterne forsvinde helt igen - selv efter adskillige år.

Kan helvedesild ses i en blodprøve?

gravide, der ikke tidligere har haft skoldkopper, og derfor ikke har antistoffer mod VZV. Det gælder også nyfødte af mødre, der udvikler skoldkopper omkring fødslen. Man kan teste med en blodprøve, om fx gravide har antistoffer mod VZV.

Hvad er symptomerne på helvedesild?

De mest almindelige symptomer på helvedesild er: Udslæt på huden, som består af rødme og mange små blærer, der brister efter nogle dage, hvorefter der kommer sårskorper, som efterhånden falder af. Udbruddet rammer typisk kun den ene side af kroppen og varer ca. 3 uger.

Hvad kan udløse helvedesild?

Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som skyldes Varicella-zoster virus (Herpes varicellae). Varicella-zoster virus forårsager skoldkopper. Helvedesild skyldes reaktivering af skoldkoppevirus, ofte mange år efter den oprindelige infektion.

Hvad er helvedesild?

 • Helvedesild (herpes zoster) er et smertefuldt udslæt, som skyldes det samme virus som giver skoldkopper, varicella-zoster virus (VZV). Udbruddet kan starte med lette symptomer som hovedpine og sygdomsfornemmelse i nogle dage. Derefter mærker du ubehag i et afgrænset hudområde i form af: kløe. prikken. svien. smerter.

Er helvedesild smertefuldt?

 • Helvedesild kan være meget smertefuldt, og her er effektiv smertebehandling vigtig. Sårdannelse kan efterlade forbigående pigmentforandringer i huden eller i sjældne tilfælde ar. Den hyppigste komplikation er smerter i måneder eller år efter sygdommen. Disse smerter kan være intense, og bliver udløst ved let berøring af huden.

Smitter helvedesild?

 • Smitter helvedesild? Personer med helvedesild kan udskille varicella zoster virus (VZV) og dermed overføre smitte med skoldkoppevirus til personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Hvis du har helvedesild, bør du derfor undgå at være sammen med mennesker med nedsat immunforsvar, der ikke tidligere har haft skoldkopper.