:

Hvor gamle må dæk være til syn?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor gamle må dæk være til syn?
 2. Hvor mange millimeter skal mønstret mindst være på dine dæk?
 3. Hvordan læser man et dæks alder?
 4. Hvor langt kan man køre på sommerdæk?
 5. Hvor hurtigt slides sommerdæk?
 6. Er et dæk for gammelt?
 7. Hvad er dækkets alder?
 8. Hvad er serienummeret for et dæk?
 9. Hvad er de bedste helårsdæk?

Hvor gamle må dæk være til syn?

Dæk, der har været i brug, anbefales at udskiftes efter 6-8 år, også selvom det stadig opfylder kravene til dækmønster. Som vi skrev i afsnittet ”Hvor gamle må dæk være”, kan dæk, der ikke har været i brug og har været korrekt opbevaret, godt holde sig længere end 6-8 år. Er dækket et vinterdæk er det anderledes.

Hvor mange millimeter skal mønstret mindst være på dine dæk?

Lovkravet siger at minimum dækmønster er 1,6 mm., på sommerdæk, men for ens egen sikkerhed anbefaler vi, at du skifter dine dæk når der er 3 mm.

Hvordan læser man et dæks alder?

På ydersiden af dækket er angivet, hvornår dækket er produceret med det såkaldte DOT-mærke. Mærket består af 4 cifre, hvor de 2 første angiver ugenummer og de to sidste årstal. Eksempel: 5008 betyder, at dækket er fremstillet i uge .

Hvor langt kan man køre på sommerdæk?

Dækkene holder dog længst, hvis du kører med det rigtige dæktryk og jævnligt får kontrolleret bilens sporing og hjulenes afbalancering. Normalt kan man køre mellem 25.000 og 35.000 km på et nyt sæt dæk – men det er meget afhængigt af dit dækvalg, dit kørselsmønster og din bilmodel.

Hvor hurtigt slides sommerdæk?

Når du skal tjekke om dine dæk er slidte, finder du mærket som sidder i den dybe rille i dækket. Der er som regel 2 mærker og det er den som er højest, du skal kigge efter. Hvis øverste dækflade er nede ved mærket som sidder i 1,6 millimeter, så kræver loven at dækket skal skiftes.

Er et dæk for gammelt?

 • At dækkene på din bil passer til bilen, i god stand og er korrekt monteret, er afgørende for din bils sikkerhed. Men selv om et dæk ikke bliver slidt op, så kan det faktisk blive for gammelt. Overordnet set skal du holde øje med 3 ting i forhold til dine dæks alder: Har dæk en udløbsdato? Der er ingen regler for, hvor gammelt et dæk må være.

Hvad er dækkets alder?

 • Dækkets alder findes som et firecifret tal på dæksiden, typisk i umiddelbart forbindelse med dækkets DOT, ECE eller EEC mærkningen. De første to tal viser ugenummeret, og de sidste tal er årstallet, dækket er produceret i. På dæksiden findes et firecifret tal, der fortæller, hvornår dækket er produceret.

Hvad er serienummeret for et dæk?

 • Efter serienummeret finder du et fire-cifret tal. De to første tal viser ugenummer og de to sidste tal viser årstal. Så hvis der eksempelvis står 2311 på dit dæk, betyder det at dækket er produceret i uge . Det betyder faktisk også, at det er ved at være tid til at skifte til et nyt dæk.

Hvad er de bedste helårsdæk?

 • Men selv de bedste helårsdæk er ikke lige så gode som vinterdæk, når der for alvor er sne på vejen. Se test: Helårsdæktest 2020 Se test: Helårsdæktest 2018 M+S mærket Et såkaldt helårsdæk er mærket med M+S (mud + snow) ligesom et vinterdæk, hvilket betyder, at det grundliggende er et vinterdæk.