:

Hvorfor får man ofte urinvejsinfektion?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvorfor får man ofte urinvejsinfektion?
 2. Hvorfor sender man urin til dyrkning?
 3. Hvor hurtigt virker medicin mod blærebetændelse?
 4. Hvad kan man gøre for at undgå urinvejsinfektion?
 5. Hvad er Urindyrkning?
 6. Hvorfor er det vigtigt at der sendes en prøve til D r dyrkning og resistensbestemmelse )?
 7. Hvor lang tid går der før antibiotika virker?
 8. Hvordan tjekker lægen for blærebetændelse?
 9. Hvad er infektioner i urinvejene?
 10. Hvor stor er dødeligheden i urinvejsinfektionen?
 11. Hvor hyppigere er urinvejsinfektioner hos kvinder?
 12. Hvad er en symptomatisk urinvejsinfektion?

Hvorfor får man ofte urinvejsinfektion?

Dårligt urinafløb (forstørret prostata, misdannelser, nedsunken livmoder osv.), fremmedlegemer (sten, blærekateter, m.m.) i urinvejene er eksempler på forhold, der kan øge risiko for urinvejsinfektioner.

Hvorfor sender man urin til dyrkning?

Hvis man har tegn på infektion, får man ofte foretaget flere undersøgelser af urinprøven for at påvise bakterier, eventuelt ved mikroskopi af urinen eller ved, at urinen sendes til en såkaldt 'dyrkning'.

Hvor hurtigt virker medicin mod blærebetændelse?

Den lægelige behandling består af antibiotika. Med den bliver bakterierne bekæmpes så effektivt, at symptomerne på blærebetændelse er væk på tre-fire dage. Du gør klogt i at tage behandlingen, en tabletkur, for ellers kan en blærebetændelse sprede til sig nyrebækkenet. I sidste ende kan det føre til blodforgiftning.

Hvad kan man gøre for at undgå urinvejsinfektion?

Undgå urinvejsinfektioner: Det kan du selv gøre

 1. Få rigeligt med væske. ...
 2. Husk at gå på toilettet. ...
 3. Tøm blæren ordentligt. ...
 4. Tør dig i den rigtige retning. ...
 5. Tag et dagligt brusebad, men drop intimsæben. ...
 6. Tøm blæren før eller efter sex. ...
 7. Skift sexstilling. ...
 8. Lokal hormonbehandling.

Hvad er Urindyrkning?

Ved urindyrkning sendes din urinprøve til et laboratorie. Urinen spredes ud i flade plastikskåle (petriskåle) med en slags gelé i, som derefter sættes i et varmeskab ved 35 graders varme. Hvis der er bakterier i din urin, vil der efter 18 timer være vækst af bakterier på pladerne.

Hvorfor er det vigtigt at der sendes en prøve til D r dyrkning og resistensbestemmelse )?

Da forskellige mikroorganismer kræver forskellige vækstbetingelser, er det nødvendigt at bede om dyrkning for relevante grupper af bakterier, og der fås således kun positivt resultat, hvis mistanken viser sig at være begrundet. Der udføres også en såkaldt resistensbestemmelse på mikroorganismen.

Hvor lang tid går der før antibiotika virker?

Antibiotika virker kun på infektioner med bakterier og har ingen virkning på infektioner, der skyldes virus eller svamp. Lægen kan ved forskellige undersøgelser i nogle tilfælde afgøre, om infektionen skyldes en bakterie eller ej.

Hvordan tjekker lægen for blærebetændelse?

Lægen tjekker både symptomer og urinprøve Der skal en urinprøve hos lægen til for at konstatere, om man har blærebetændelse: – Hvis du både har symptomer og bakterier i urinen, har du en urinvejsinfektion, som typisk vil blive behandlet med antibiotika, fortæller speciallægen.

Hvad er infektioner i urinvejene?

 • Årsag. Urinvejsinfektioner, som omfatter infektioner i urinblæren (blærebetændelse, cystitis) og nyrebækken (pyelonephritis), er som regel forårsaget af bakterier. Urinvejsinfektioner inddeles traditionelt i en: kompliceret form: børn og mænd og hos patienter med lidelser i urinvejene eller nedsat immunforsvar.

Hvor stor er dødeligheden i urinvejsinfektionen?

 • Udenlandske studier viser, at dødeligheden i gruppen af patienter, hvor urinvejsinfektionens bakterier har spredt sig til blodet, er 13-30 pct. (7). ”Disse tal gælder for patienter med blærekatetre, som ofte også er meget syge og svækkede.

Hvor hyppigere er urinvejsinfektioner hos kvinder?

 • For halvdelen af dem gælder, at de får en ny infektion inden for et år. Urinvejsinfektioner rammer kvinder fire gange hyppigere end mænd, og det skyldes primært kvinders korte urinrør, der gør det lettere for især E-colibakterier at trænge op i blæren (10).

Hvad er en symptomatisk urinvejsinfektion?

 • En symptomatisk urinvejsinfektion er karakteriseret ved to eller flere af de typiske symptomer på urinvejsbetændelse: Svie eller smerter ved vandladning, hyppig vandladningstrang og smerter over symfysen (se skemaet ”Almindelige årsager til ændringer i urinens farve”.