:

Hvad er min dæk størrelse?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er min dæk størrelse?
  2. Hvordan ser man tommer på bildæk?
  3. Hvor meget må et mål afvige?
  4. Hvad betyder et45 på fælge?
  5. Hvilke biler kører med 5x114 3?
  6. Hvor kan man se tommer på dæk?
  7. Er spacere ulovlige?

Hvad er min dæk størrelse?

For at finde din dækstørrelse skal du kigge i bilens brugermanual eller på den mærkat, der sidder på døren i førerens side. Der er ofte alle oplysninger om din dækdimension og specifikationer samt passende dæktryk. Hvis der fx står 205/55/R16 91H, betyder det: Dækbredde eller sektionsbredde (dækkets bredde i mm)

Hvordan ser man tommer på bildæk?

Det første tal refererer til dækkets bredde i millimeter efterfulgt af slidbanen som en procentdel i forhold til bredden - til beregning af højden af dækket. For eksempel, 60 procent af 1 mm. Bogstavet R angiver et radialt dæk og i slutningen finder du hjuldiameteren i tommer.

Hvor meget må et mål afvige?

Som tommefingerregel siges det, at du kan afvige med maksimum 10 millimeter. Denne afvigelse gælder i begge retninger. Det betyder, at du både kan vælge fælge med et ET-mål, der er 10 millimeter mindre eller 10 millimeter større. Et eksempel kan være, at producenten af din bil anbefaler et ET-mål på 30 millimeter.

Hvad betyder et45 på fælge?

Det er "ET" målet der afgører hvor langt ude dine hjul kommer til at sidde. Jo højere et "ET", jo længere inde under bilen kommer hjulene til at sidde. Et lavere "ET" betyder at hjulene kommer længere ud.

Hvilke biler kører med 5x114 3?

Selvom du har en fransk bil der kører 5x114,3 eller måske en japansk eller koreansk bil: Toyota, Mazda, Kia, Huyndai, mfl der også kører 5x114,3, så kan du godt montere fælge med 5x112. Du kan også gå den anden vej og montere fælgene på biler med 5x110, feks nogle Opel, og Saab, mfl.

Hvor kan man se tommer på dæk?

Er du i tvivl om hvilke dækstørrelser, der passer til din bil, kan de i mange tilfælde findes på indersiden af fordøren i førersiden på bilen. Her viser en mærkat de størrelser dæk, bilen er godkendt til samt det anbefalede dæktryk og loadindeks. Tallene findes også i bilens manual/servicebog.

Er spacere ulovlige?

Sporvidden må ikke ændres i forhold til de mål, der fremgår af bilens typegodkendelse. Det er dog tilladt at forøge sporvidden med 20 mm i forhold til den mindst tilladte sporvidde jvf. bilens typegodkendelse. Spacere må kun benyttes hvis disse er TÜV godkendte og i øvrigt passer til både fælge og bil.