:

Hvad kan påvirke PSA tal?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad kan påvirke PSA tal?
 2. Hvad er årsagen til prostatakræft?
 3. Hvad er risikoen for at få prostatakræft?
 4. Hvad kan give forhøjet PSA?
 5. Hvorfor svinger mit PSA-tal?
 6. Kan man blive helbredt for prostatakræft?
 7. Kan man gøre noget for at undgå prostatakræft?
 8. Hvor stor er chancen for at overleve prostatakræft?
 9. Hvor mange mænd dør af prostatakræft?
 10. Hvornår skal man have tjekket sin prostata?
 11. Kan man sænke sit PSA tal?
 12. Hvorfor svinger mit PSA tal?
 13. Hvordan sænkes PSA tallet?
 14. Hvordan behandles udbredt prostatakræft?
 15. Hvor mange prostituerede er i Danmark?
 16. Hvad er årsagen til prostitution?
 17. Hvorfor har de prostituerede valgt prostitution?

Hvad kan påvirke PSA tal?

Indholdet af PSA i blodet stiger med alderen og med størrelsen på prostata. Risikoen for prostatakræft stiger, jo højere PSA-tal man har, men kræftrisikoen afhænger også af ens alder. Derfor er det svært at give et klart bud på en normal grænseværdi for PSA i blodet.

Hvad er årsagen til prostatakræft?

Forskere ved meget lidt om, hvorfor prostatakræft opstår, men vestlig livsstil øger risikoen for at udvikle prostatakræft. Kost (kød fra firbenede dyr og mejeriprodukter), fysisk inaktivitet, overvægt, natarbejde og visse kemikalier kan have en betydning for risikoen for at udvikle prostatakræft.

Hvad er risikoen for at få prostatakræft?

Risikoen for at få påvist prostatakræft i løbet af livet er knapt 15 %, mens risikoen for ubemærket at udvikle prostatakræft er meget højere. Undersøgte man alle mænd, ville man kunne påvise kræftforandringer i prostata hos omkring hver anden 60-årige og hos tre ud af fire 75-årige.

Hvad kan give forhøjet PSA?

Hvis der opstår sygdom i prostata, vil PSA-værdien typisk stige. Kræft i prostata er ikke den eneste årsag til et højt PSA-tal. For eksempel vil betændelse i prostata eller i urinblæren ofte give en betydelig forhøjet PSA-værdi.

Hvorfor svinger mit PSA-tal?

Alle mænd med en normal prostata danner dette PSA og mængden stiger med størrelsen på prostata kirtlen. Da prostata vokser i et eller andet omfang hos alle mænd fra midten af 40-års alderen og fremefter, er det derfor normalt, at tallet stiger med alderen.

Kan man blive helbredt for prostatakræft?

Hvis kræften er begrænset til prostata, og helbredende behandling er mulig. Man kan blive tilbudt helbredende behandling, hvis kræften ikke har spredt sig uden for prostata og dens nærmeste omgivelser, og man i øvrigt er i en form og ved et helbred, hvor det skønnes, at man vil leve mindst 10 år.

Kan man gøre noget for at undgå prostatakræft?

Mindst 2 gange om ugen bør man være fysisk aktiv med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Mænd, der er fysisk aktive har nedsat risiko for prostatakræft med spredning.

Hvor stor er chancen for at overleve prostatakræft?

Overlevelse efter helbredende behandling er rigtig god og kun meget få dør af prostatakræft indenfor 10-15 år efter behandlingen. Antallet er lidt højere for strålebehandlede patienter, da de som udgangspunkt typisk er mere syge end patienterne, som opereres.

Hvor mange mænd dør af prostatakræft?

Statistik om prostatakræft

Hvor mange dør af sygdommen?Mænd
Dødsfald pr. år: (Gennemsnit fra årene )1.284

Hvornår skal man have tjekket sin prostata?

I forbindelse med de nye kræftpakker er der aldersgrænser for, hvornår man skal sendes videre til udredning for prostatakræft: Hvis man er under 60 år, skal man henvises, hvis PSA er over 3,0 ng/ml. Hvis man er mellem 60 og 70, skal man henvises, hvis PSA er over 4,0 ng/ml.

Kan man sænke sit PSA tal?

PSA-tallet kan falde i op til 1-2 år efter endt strålebehandling. Hvis PSA-tallet stiger til 2 ng/ml over den laveste PSA-værdi målt efter strålebehandlingen, kan der være tale om et tilbagefald af sygdommen.

Hvorfor svinger mit PSA tal?

Alle mænd med en normal prostata danner dette PSA og mængden stiger med størrelsen på prostata kirtlen. Da prostata vokser i et eller andet omfang hos alle mænd fra midten af 40-års alderen og fremefter, er det derfor normalt, at tallet stiger med alderen.

Hvordan sænkes PSA tallet?

Hos cirka 90 pct. af alle mænd med udbredt prostatakræft, vil antihormonbehandling medføre, at PSA-tallet falder markant. Omkring halvdelen af alle med knoglemetastaser vil opnå et PSA-tal på under 4,0 ng/ml. Hos nogle vil PSA-tallet være faldende i de første 6-8 måneder af antihormonbehandlingen.

Hvordan behandles udbredt prostatakræft?

 • Behandling af udbredt prostatakræft. Hos mænd med prostatakræft, der har spredt sig til knoglerne eller de indre organer som lunger eller lever (kaldes også fremskreden eller udbredt prostatakræft), ses de bedste resultater med hormonbehandling kombineret med kemoterapi i en kortere periode. Behandlingen er ikke helbredende, men den kan bremse ...

Hvor mange prostituerede er i Danmark?

 • Størstedelen af de prostituerede nævner sex som en af hovedårsagerne til deres valg af erhverv. En ny undersøgelse fra SFI kortlægger omfanget af prostitutionen i Danmark. Antallet af prostituerede er ifølge undersøgelsen på 3200.

Hvad er årsagen til prostitution?

 • De prostituerede har vidt forskellige livsvilkår og grunde til at prostituere sig,« siger Jens Kofod fra SFI. Der er ingen tvivl om, at pengene er den primære årsag til, at kvinderne går ind i prostitution, men det er meget overraskende, at der i høj grad også er en seksuel motivation

Hvorfor har de prostituerede valgt prostitution?

 • Derfor oplever de prostituerede også, at det offentlige konstant har et mål om at hjælpe dem ud af prostitution i stedet for at respektere, at det nu en gang er det erhverv, de har valgt.