:

Hvor længe er man syg af helvedesild?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor længe er man syg af helvedesild?
 2. Hvornår topper helvedesild?
 3. Hvor ofte kan man få helvedesild?
 4. Kan helvedesild blusse op igen?
 5. Hvor mange gange skal man vaccineres mod helvedesild?
 6. Hvad kan man gøre ved helvedesild?
 7. Er helvedesild smertefuldt?
 8. Hvad er helvedesild?
 9. Kan helvedesild ramme hele kroppen?
 10. Smitter helvedesild?

Hvor længe er man syg af helvedesild?

I de fleste tilfælde går helvedesild over af sig selv i løbet af nogle uger. Hos enkelte varer smerterne imidlertid i måneder eller op til et år efter, at udslættet er helet. Denne tilstand kaldes postherpetisk neuralgi, som betyder nervesmerter efter helvedesild.

Hvornår topper helvedesild?

Smerter ved helvedesild Smerterne i forbindelse med et udbrud topper som regel efter en uges tid. Herefter vil de aftage hos de fleste. Men efterfølgende kan der i uger eller måneder, eller endda år, efter fortsat være voldsomme smerter; dette kaldes postherpetisk neuralgi.

Hvor ofte kan man få helvedesild?

Hos omkring 90 procent går helvedesild i ro indenfor en måned efter symptomstart, og de fleste mennesker får kun et enkelt eller to tilfælde af helvedesild. Især ældre mennesker kan i efterforløbet være plaget af voldsomme smerter (postherpetisk neuralgi), selvom sygdommen tilsyneladende er gået i ro.

Kan helvedesild blusse op igen?

Nej, man kan ikke smitte andre med helvedesild, fordi helvedesild kun kan opstå ved, at en tidligere infektion med skoldkopper blusser op igen. Hvis man har helvedesild, kan man til gengæld smitte dem, der ikke tidligere har haft skoldkopper med skoldkopper.

Hvor mange gange skal man vaccineres mod helvedesild?

Der gives en vaccination bestående af én dosis. Vaccinen kan injiceres subkutant (s.c.) eller intramuskulært (i.m.) helst i deltoidea-området. Vaccinen skal anvendes umiddelbart efter pulver og solvens er blevet blandet. Vaccinen må gives sammen med andre vacciner.

Hvad kan man gøre ved helvedesild?

Der forhandles i Danmark tre forskellige antivirale tabletter til behandling af helvedesild: aciclovir, famiciclovir og valaciclovir. De virker lige godt, så man bør vælge den billigste tablet og den tablet, som skal tages færrest gange om dagen.

Er helvedesild smertefuldt?

 • Helvedesild kan være meget smertefuldt, og her er effektiv smertebehandling vigtig. Sårdannelse kan efterlade forbigående pigmentforandringer i huden eller i sjældne tilfælde ar. Den hyppigste komplikation er smerter i måneder eller år efter sygdommen. Disse smerter kan være intense, og bliver udløst ved let berøring af huden.

Hvad er helvedesild?

 • Helvedesild er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, nerven forsyner. Udslættet kan ramme overalt på kroppen eller i ansigtet, men altid kun på den ene side, altså højre eller venstre. Sygdommen er smertefuld, men den er ikke farlig eller livstruende.

Kan helvedesild ramme hele kroppen?

 • Sygdommen starter typisk med symptomer som hovedpine eller at man føler sig sløj i nogle dage. Derefter mærker man ubehag på et stykke af sin hud. Dette kan være kløe, prikken, svien eller decideret smerter. Som tidligere nævnt kan helvedesild ramme hele kroppen, men det er typisk enten på brystkassen, maven, lænden eller ansigtet.

Smitter helvedesild?

 • Smitter helvedesild? Personer med helvedesild kan udskille varicella zoster virus (VZV) og dermed overføre smitte med skoldkoppevirus til personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Hvis du har helvedesild, bør du derfor undgå at være sammen med mennesker med nedsat immunforsvar, der ikke tidligere har haft skoldkopper.