:

Hvad gør planter ved indeklimaet?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad gør planter ved indeklimaet?
 2. Hvilke planter øger luftfugtigheden?
 3. Hvordan kan planter rense luften?
 4. Kan planter give bedre indeklima?
 5. Hvad gør man ved tørt indeklima?
 6. Hvordan renser man luften?
 7. Hvilke stueplanter optager mest CO2?
 8. Hvilke planter giver mest ilt?
 9. Hvilke planter renser luften?
 10. Hvilken plante er god i soveværelset?
 11. Er det godt at have planter i soveværelset?
 12. Hvilke planter er gode i soveværelset?
 13. Hvornår er luften tør?
 14. Er tør luft usundt?
 15. Kan en luftrenser fjerne støv?
 16. Hvad er ånding for planterne?
 17. Hvad er produktivitet?
 18. Hvor lang tid er det for planternes vækst?
 19. Hvad er ens livsprocesser for planter?

Hvad gør planter ved indeklimaet?

Forskning viser nemlig, at planter i hjemmet øger vores produktion af glædeshormoner og renser luften for støvpartikler, CO2 og flygtige stoffer fra fx møbler, byggematerialer og maling. Stadig flere undersøgelser viser, at grønne planter ikke blot virker afstressende, de er også luftrensere.

Hvilke planter øger luftfugtigheden?

En plante der kan rense luften i dit soveværelse og gøre det til et meget bedre og sundere sted for dig at sove, er en bregne. En bregne renser luften og bidrager til at øge luftfugtigheden. Du kan også investere i en aloe vera plante.

Hvordan kan planter rense luften?

Planter absorberer bl. a. gasser fra luften gennem mikroskopiske åbninger på bladenes overflade kaldet stomata. Det er sådan, de absorberer CO2 til fotosyntese, men de suger andre stoffer til sig, når de nu er i gang.

Kan planter give bedre indeklima?

Du kan med fordel have planter i dit hjem, da de både renser luften, men også producere ilt. Arkivfoto. Planter i dit hjem kan være med til at forbedre dit indeklima – både fordi de producerer ilt og giver en højere luftfugtighed, som primært er gavnligt om vinteren, hvor luften er mere tør.

Hvad gør man ved tørt indeklima?

Hvis I har problemer med tør luft, kan I forsøge at øge luftfugtigheden. Det gøres i de fleste tilfælde bedst ved at sænke temperaturen til 20-22 grader C. Jo lavere jo bedre. Men der er også andre muligheder for at undgå problemerne ved tør luft.

Hvordan renser man luften?

For at få bedre indeklima kan du bruge en affugter og en luftrenser. Affugteren fjerner luftfugtighed og reducerer dermed risikoen for svampevækst og mug hjemme. En luftrenser renser effektivt luften for bakterier, virus og pollen for at give et sundere indeklima.

Hvilke stueplanter optager mest CO2?

Den mest effektive CO2-absorber er altså den plante, der har den højeste netto primærproduktion (NPP), hvor NPP = primærproduktion minus autotrof respiration (NPP = GPP – Ra). Sukkerrør er en af verden mest produktive afgrøder. Der kan høstes op mod 30 ton tørstof pr ha pr år.

Hvilke planter giver mest ilt?

Her er nogle af de mest effektive planter til at producere fugt og ilt i et tørt miljø – og så er de samtidig smukke.

 1. Fredslilje. ...
 2. Paradistræ ...
 3. Guldranke. ...
 4. Lavendel. ...
 5. Guldpalme. ...
 6. Aloe vera. ...
 7. Bajonetplante. ...
 8. Væddeløber.

Hvilke planter renser luften?

Hvilke planter renser luften bedst? – top 15 – danske og latinske navne

 • Fredsliljen. (Spathiphyllum 'Mauna Loa')
 • Svigermors skarpe tunge. (Sansevieria trifasciata 'Laurentii')
 • Dragetræ (Dracaena marginata)
 • Vedbend/Efeu. (Hedera helix)
 • Dracaena palme. (Dracaena fragrans)
 • Miniaturedadelpalme. ...
 • Buskpalme. ...
 • Græstørvlilje.

Hvilken plante er god i soveværelset?

12 gode planter til soveværelset

 • Lavendel.
 • Musehaleaks (Peperomia pecuniifolia)
 • Rosendrue.
 • Astilbe.
 • Vild gulerod.
 • Duftpelargonie.
 • Væddeløber.
 • Pelargonier.

Er det godt at have planter i soveværelset?

Generelt har planter en positiv effekt på fugtigheds- og iltniveauet i soveværelset. Forskning udført af NASA har tilmed vist, at der findes adskillige planter, som kan rense luft, f. eks. Fredslilje (Spathiphyllum), Engelsk vedbend (Hedera), Svigermors skarpe tunge (Sansevieria) og Zigzag-dracæna (Dracaena reflexa).

Hvilke planter er gode i soveværelset?

Disse planter bør du have i dit soveværelse

 • Guldpalmen skaber en rolig belysning i soveværelset. ...
 • Aloe Vera er en perfekt plante til soveværelset. ...
 • Stuebirk er en perfekt plante til soveværelset. ...
 • Oplagt og smuk plante til soveværelset: Svigermors skarpe Tunge. ...
 • Nyrebregnen renser luften og letter stress.
5. sep. 2016

Hvornår er luften tør?

Luften føles tør 20% relativ fugtighed og om høj luftfugtighed, når der er over 60-70% relativ fugtighed. Normal luftfugtighed ligger altså i mellem ca. 20% og 60%, og inden for denne ramme giver luftfugtigheden sjældent gener. Ved meget lav luftfugtighed kan slimhinderne tørre ud.

Er tør luft usundt?

Smitterisiko – tør luft giver gode betingelser for luftbåren virus. De lever længere og bliver hængende i luften i et større område i længere tid. Tørre slimhinder er desuden mere sårbare og modtagelige over for smitte med luftbårne vira, som fx influenza og forkølelse.

Kan en luftrenser fjerne støv?

En luftrenser kan i et betydeligt omfang fjerne støv og partikler, men kun mens støvet og partiklerne svæver i luften. Det gør de fleste pollen, husstøvmider og dyreallergener kun i kort tid.

Hvad er ånding for planterne?

 • Ånding er en nedbrydningsproces, som er meget væsentlig for planterne. For alle energikrævende reaktioner og processer er ånding nødvendig. I bladene fremstilles et produkt af vand og kuldioxid. Til produktionen medvirker enzymer og energien kommer fra solen.

Hvad er produktivitet?

 • Produktivitet er et mål for, hvor god en virksomhed eller et land er til at udnytte eksisterende eller til rådighed værende ressourcer. I en videre forstand kan produktivitet også være et udtryk for, hvorledes virksomheden eller landet er i stand til at udvikle sine ressourcer, således at virksomheden eller landet også på længere sigt kan opretholde eller endda forøge produktiviteten.

Hvor lang tid er det for planternes vækst?

 • Hos nogle planter kan man på meget kort tid følge en plantes udvikling (livscyklus), det gælder de urteagtige planter, som sommerblomster og køkkenurter. Frøene bliver sået om foråret, de spirer og planterne vokser sommeren igennem, mere eller mindre i perioder, alt afhængig lys, vand, næring og temperatur.

Hvad er ens livsprocesser for planter?

 • Nogle livsprocesser er ens for alle planter, som f.eks. optagelsen af næringssalte fra jorden, transport af stoffer i planten, dannelse af blomsterknopper og blomster. Lys og temperatur har også betydning for planternes vækst og udvikling.