:

Er der jord i alle stikkontakter?

Indholdsfortegnelse:

 1. Er der jord i alle stikkontakter?
 2. Hvad er et Schuko stik?
 3. Hvad er Pindjord?
 4. Hvorfor Schuko stik?
 5. Er Jordstik lovpligtigt?
 6. Hvor stor skal jordledning være?
 7. Hvad er Euro stik?
 8. Hvad er en Beskyttelseskontakt?
 9. Hvilken strøm har vi i Danmark?
 10. Er jordledning nødvendig?
 11. Hvor skal stikkontakter placeres?
 12. Hvor lavt må en stikkontakt sidde?
 13. Hvad koster det at få jordforbindelse?
 14. Hvornår skal en brugsgenstand tilsluttes jord?
 15. Hvor stor må overgangsmodstanden til jord være?

Er der jord i alle stikkontakter?

Stikkontakter. Stikkontakter kan være med eller uden jord, og de kan være med eller uden afbryder. Uanset model bruges de flittigt, og er derfor vigtige at være opmærksom på når det kommer til el-sikkerhed.

Hvad er et Schuko stik?

Schukostik er 2-benede stik med sidejord, som bla. bruges i Tyskland. De er nu også blevet lovlige i Danmark. For at opnå jordforbindelse skal stikdåsen også være forsynet med sidejord (Schuko).

Hvad er Pindjord?

Den franske variant af stikkontakten, hvor jordbenet, den såkaldte pindjord, peger ud fra stikkontakten, er også med i standarden. Tegningen i standarden er kopieret fra den franske standard, så der ikke er nogle mål, som afviger fra de stikkontakter, der i øvrigt overholder de franske regler.

Hvorfor Schuko stik?

Mange elektriske apparater der er produceret i udlandet har Schuko stik. Hvis en enhed med Schuko-stik tilsluttes en almindelig dansk stikkontakt med jord, vil der ikke være jordforbindelse. Du kan dog sikre jordforbindelsen ved at sætte en adapter mellem DK jord stikkontakten og Schuko enheden.

Er Jordstik lovpligtigt?

Efter den nye lovgivning for elektriske installationer kom, er det blevet et krav, at alle brugsgenstande med jord, skal tilsluttes jord.

Hvor stor skal jordledning være?

1,5 meter hvis det kobber og ca. 2,2m hvis det er galvaniseret metal. Jordspydet bankes i jorden, typisk uden for huset, og forbindes til gruppetavlen via et 1G2,5mm2 jordkabel. Jordspydet skal sikre at der fra den elektriske installation og til neutral jord ikke er mere end 1667 ohm (se mere om HPFI her).

Hvad er Euro stik?

Euro-stik: Denne stiktype kendes oftest fra transistorradioer, shavere osv. Stikket er udformet som et 8-tal og går derfor også under betegnelsen 8-tals ledninger. Disse kabler kan findes her. Schuko C5: Denne stiktype er meget lig Europlug, dog med et ekstra jordben.

Hvad er en Beskyttelseskontakt?

De fleste apparater i Europa som kræver jordforbindelse bliver leveret med et CEE 7/7 “hybrid”-stik som er kompitabel med begge typer. “Schuko” kommer fra den tyske betegnelse Schutzkontakt som betyder beskyttelseskontakt. Standarden for en schuko-stikkontakt beskrives som CEE 7/3 og en stikprop som CEE 7/4.

Hvilken strøm har vi i Danmark?

I Danmark bruger vi 230 volt og to-benede stik med runde ben, men både spænding og typer af stik og kontakter kan variere i andre lande. Det kan derfor være nødvendigt at medbringe en rejseadapter for at undgå overophedning på grund af et andet spændingsniveau.

Er jordledning nødvendig?

Jord og jordkablet giver dig en ekstra beskyttelse mod elektrisk stød. Overordnet set kan man sige, at hvis et elektrisk apparat skal fungere, skal det have strøm. Og strømmen skal samtidig have en mulighed for at komme væk igen.

Hvor skal stikkontakter placeres?

Installationer som stikkontakter, telefon- og antennestik bør være lette at lokalisere og bør være i kontrast til væggen. De bør placeres i en højde på mindst 0,4 m. og helst 0,9-1,2 m. over gulvet i en afstand på mindst 0,5 m.

Hvor lavt må en stikkontakt sidde?

Stikkontakter 2 meter over gulvet Installationsbekendtgørelsen indeholder heller ikke krav om dette. Men du skal være opmærksom på, at installationen skal udføres, så den passer til den forventede brug, og derfor skal du aftale placeringen med ejeren eller brugeren.

Hvad koster det at få jordforbindelse?

Derfor, når du udfører en elektrisk renovering, udskifter du normalt hele lednings systemet med et jordet. Dette koster omtrent lige så meget, som hvis du valgte ujordet og er derfor en smart investering i sikkerhed og modernitet. Generelt udgør kabler 15 procent af den samlede sum af materialet.

Hvornår skal en brugsgenstand tilsluttes jord?

For at få jordforbindelse skal der være både jord i stikkontakten og jordledning i den ledning, du tilslutter apparatet med. Du kan se på din stikkontakt, om der er jord i den, hvis der er 3 huller. Er der kun 2 huller, er der ikke jord i stikkontakten.

Hvor stor må overgangsmodstanden til jord være?

Kontrol af overgangmodstand til jord/jordelektrode, udføres for at sikre sig at jordelektroden TN/TT system, overholder kravet til overgangsmodstand til jord. Ub/Idn, f. eks. 50V/0,03A = 1666 ohm ved 30mA RCD.