:

Kan skoldkopper aktivere helvedesild?

Indholdsfortegnelse:

 1. Kan skoldkopper aktivere helvedesild?
 2. Hvor lang tid har man helvedesild?
 3. Hvordan diagnosticeres helvedesild?
 4. Kan man forebygge helvedesild?
 5. Kan man se helvedesild i blodprøve?
 6. Kan man gå på arbejde med helvedesild?
 7. Hvor lang tid virker vaccine mod helvedesild?
 8. Hvad koster vaccinen mod helvedesild?
 9. Hvordan bliver man smittet med helvedesild?
 10. Hvad er helvedesild?
 11. Er helvedesild smertefuldt?
 12. Kan helvedesild ramme hele kroppen?
 13. Smitter helvedesild?

Kan skoldkopper aktivere helvedesild?

Du skal have haft skoldkopper først for at kunne få helvedesild. Hvis du er opvokset i Danmark er det overvejende sandsynligt at du har haft skoldkopper som barn. Når en infektion med skoldkopper er overstået, finder varicella zoster virus vej til de nerver, der går ud til huden.

Hvor lang tid har man helvedesild?

I de fleste tilfælde går helvedesild over af sig selv i løbet af nogle uger. Hos enkelte varer smerterne imidlertid i måneder eller op til et år efter, at udslættet er helet. Denne tilstand kaldes postherpetisk neuralgi, som betyder nervesmerter efter helvedesild.

Hvordan diagnosticeres helvedesild?

De første symptomer på helvedesild vil ofte være hovedpine og generel utilpashed. Derudover kan man få svie, kløe og smerte i huden på det område, hvor der senere, typisk efter 3-6 dage, vil komme et synligt rødligt udslæt med blærer. Blærerne kan blive fyldt med pus eller blodig væske.

Kan man forebygge helvedesild?

Både skoldkopper og helvedesild kan forebygges ved vaccination. Er man blevet udsat for smitte med VZV, anbefales det for særlige grupper af personer at behandle forebyggende med varicella zoster immunglobulin (VZIG).

Kan man se helvedesild i blodprøve?

Man kan teste med en blodprøve, om fx gravide har antistoffer mod VZV.

Kan man gå på arbejde med helvedesild?

Man må gerne arbejde, når man har et udbrud af helvedesild, hvis man klare det for smerterne.

Hvor lang tid virker vaccine mod helvedesild?

Shingrix® er en ikke-levende vaccine, der giver over 90 % beskyttelse mod helvedesild og postherpetiske neuralgier hos personer over 50 år og personer over 18 år, der er i særlig risiko for at udvikle helvedesild. Vaccinen gives i to doser med 2 (2-6) måneders interval og beskytter nuværende i op til 10 år.

Hvad koster vaccinen mod helvedesild?

I Storbritannien tilbydes alle personer i alderen 70-79 år vaccination mod helvedesild og i USA er vaccination dækket af Medicare. Herhjemme er Zostavax vaccinen imidlertid meget dyr og koster omkring 1.500 kr. for de, der ikke kan få tilskud på 50 procent fra Sygesikringen Danmark.

Hvordan bliver man smittet med helvedesild?

Helvedesild kan smitte personer, som ikke har haft skoldkopper, og give dem skoldkoppeinfektion, hvis de rører ved udbruddet af helvedesild. Der er skoldkoppevirus i blærerne.

Hvad er helvedesild?

 • Helvedesild er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, nerven forsyner. Udslættet kan ramme overalt på kroppen eller i ansigtet, men altid kun på den ene side, altså højre eller venstre. Sygdommen er smertefuld, men den er ikke farlig eller livstruende.

Er helvedesild smertefuldt?

 • Helvedesild kan være meget smertefuldt, og her er effektiv smertebehandling vigtig. Sårdannelse kan efterlade forbigående pigmentforandringer i huden eller i sjældne tilfælde ar. Den hyppigste komplikation er smerter i måneder eller år efter sygdommen. Disse smerter kan være intense, og bliver udløst ved let berøring af huden.

Kan helvedesild ramme hele kroppen?

 • Sygdommen starter typisk med symptomer som hovedpine eller at man føler sig sløj i nogle dage. Derefter mærker man ubehag på et stykke af sin hud. Dette kan være kløe, prikken, svien eller decideret smerter. Som tidligere nævnt kan helvedesild ramme hele kroppen, men det er typisk enten på brystkassen, maven, lænden eller ansigtet.

Smitter helvedesild?

 • Smitter helvedesild? Personer med helvedesild kan udskille varicella zoster virus (VZV) og dermed overføre smitte med skoldkoppevirus til personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Hvis du har helvedesild, bør du derfor undgå at være sammen med mennesker med nedsat immunforsvar, der ikke tidligere har haft skoldkopper.