:

Kan man overleve kræft i leveren?

Indholdsfortegnelse:

 1. Kan man overleve kræft i leveren?
 2. Hvad er årsag til kræft i leveren?
 3. Hvad er symptomer på nedsat leverfunktion?
 4. Hvad sker der når leveren står af?
 5. Kan man mærke når man er ved at dø?
 6. Kan man fjerne levermetastaser?
 7. Hvordan føles ondt i leveren?
 8. Vilka metoder kan användas vid behandling av levercancer?
 9. Hur minskar man tumören?
 10. Kan cancer i levern bero på metastaser?

Kan man overleve kræft i leveren?

Ved primær leverkræft er 40 procent af patienterne i live efter ét år, men kun 10-12 procent efter 5 år. Fremtidsudsigterne er meget afhængige af, hvor udbredt kræften er. Når lokalbehandling er mulig, er der gode chancer for helbredelse. Hvis kræften er for udbredt, kan kemoterapi være livsforlængende.

Hvad er årsag til kræft i leveren?

Årsagen til leverkræft er oftest skrumpelever (cirrose), der skyldes overforbrug af alkohol, kronisk leverbetændelse pga. virus, men type 1 sukkersyge og visse andre leversygdomme øger også risikoen for at udvikle leverkræft. Også andre forhold såsom overvægt og rygning, kan øge risikoen.

Hvad er symptomer på nedsat leverfunktion?

Typisk vil de første tegn være træthed, nedsat appetit, vægttab og tab af muskulatur, eller væskeophobning i maven, som så kan gøre, at personen faktisk tager på i vægt. I mere alvorlige tilfælde kan der komme blodige opkastninger eller gulsot og tegn til leverhjerne.

Hvad sker der når leveren står af?

I leveren nedbrydes en lang række lægemidler, hvorefter de udskilles via galde. Hvis leverens evne til at filtrere blodet - eller nedbryde lægemidler - er nedsat, vil de lægemiddelstoffer, der er i blodet, ophobes i kroppen. Det kan give en overdosering af medicinen og i værste fald bivirkninger.

Kan man mærke når man er ved at dø?

Den døende er bevidsthedssvækket og mærker sandsynligvis ikke generne, men det kan være ubehageligt for de pårørende at høre. Stillingsskift og medicinsk behandling kan hjælpe. Den døende kan tale om tidligere oplevelser, mens nutiden opleves uklar. Nogle taler om 'at rejse' eller om 'at skulle hjem'.

Kan man fjerne levermetastaser?

Hvis man kun har mindre metastaser i leveren, kan lægen fjerne dem ved en såkaldt kileresektion. Ved en kileresktion får man fjernet metastasen med et lille stykke af det normale levervæv. Er der mange eller store levermetastaser, kan det være nødvendigt at fjerne halvdelen eller mere af leveren.

Hvordan føles ondt i leveren?

Hvis man har en forstørret lever som følge af sygdom, vil man ofte have trykken/smerter under ribbenene i højre side og ned i maven, og samtidig måske gulsot dvs. gullig farvning af hud og det hvide i øjnene, og mørk urin.

Vilka metoder kan användas vid behandling av levercancer?

 • Vid behandlingen av levercancer kan följande metoder eller kombinationer av dessa användas: 1 operation (inklusive levertransplantation) 2 annan lokal behandling 3 emboliseringsbehandling, direkt i leverns blodcirkulation TACE och Sirtex. 4 strålbehandling 5 läkemedelsbehandling

Hur minskar man tumören?

 • I en TACE-behandling, det vill säga kemoembolisation injiceras cytostatika direkt in i levertumörens blodkärl. Samtidigt täpper man till de blodkärl som matar tumören. I vissa undantagsfall kan TACE-behandlingen minska tumören så mycket att det är möjligt att avlägsna den.

Kan cancer i levern bero på metastaser?

 • Cancer i levern kan också bero på att en tumör någon annanstans i kroppen sprider sig till levern. Det är detta som kallas metastaser. Om metastaser har bildats i levern är det väldigt svårt att bota cancern. Sjukdomen drabbar oftast äldre människor och det finns en fördubblad risk att drabbas om man lider av fetma.