:

Hvor lang er en skak plade?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor lang er en skak plade?
 2. Hvor er skak opfundet?
 3. Hvad betyder ordet skak på dansk?
 4. Hvor gammel er skak?
 5. Hvornår er man skakmat?
 6. Hvordan bruger man et skakur?
 7. Hvem begynder i skak?
 8. Hvad er en rokade i skak?
 9. Hvad kan en skak symbolisere?
 10. Hvilket spil er det ældste i verden?
 11. Hvornår er det uafgjort i skak?
 12. Hvordan lærer man skak?
 13. Hvad sker der hvis man glemmer at sige skak?
 14. Hvad kan de forskellige brikker i skak?
 15. Hvad kan brikkerne i skak?

Hvor lang er en skak plade?

Skak
Antal spillere2
OpsætningstidUnder et minut
SpilletidNormalt mellem 10-60 minutter
KompleksitetHøjt

Hvor er skak opfundet?

Skakspillets rødder skal søges i det nordlige Indien (det optræder fx i sanskritlitteraturen) eller måske i Tibet eller Kina. Sikkert er det, at spillet i oldtidens slutning har bredt sig til Persien, hvor det fik sit nuværende navn.

Hvad betyder ordet skak på dansk?

Men brikkernes fremrykning på brættet kan også ses som en fredelig måde at udkæmpe krige på. Skakspillet har en lang og spændende historie. Man mener, det opstod i Persien omkring år 500 e.v.t. Ordet skak stammer nemlig fra det persiske ord for konge, shah, og ”skakmat” betyder helt enkelt, at kongen er død.

Hvor gammel er skak?

Skak er et meget gammelt, strategisk krigsspil, der menes at have sin oprindelse i Indien i det 6. århundrede, hvor spillet hed Chaturanga. Det er blevet populært i forskellige udformninger gennem historien og spilles af mange over hele verden, både som tidsfordriv og som professionel sport.

Hvornår er man skakmat?

Hvis kongen ikke kan undgå at blive slået, siges den at være mat eller skakmat, hvorved spillet er tabt. Kongen kan altså ikke slås, hvorfor den heller ikke kan tillægges en materiel værdi, sådan som det er tilfældet for de øvrige brikkers vedkommende.

Hvordan bruger man et skakur?

Et skakur består af to ure placeret ved siden af hinanden, hvor man ved at trykke på en knap kan stoppe det ene og starte det andet, således at ingen af urene kan gå samtidigt. Skakuret bruges ud over skak også til andre topersoners spil, hvor spillerne trækker efter tur.

Hvem begynder i skak?

Et parti skak er et spil mellem to modstandere som skiftevis flytter brikker på et kvadratisk bræt, kaldet et skakbræt. Spilleren med de hvide brikker starter partiet.

Hvad er en rokade i skak?

Rokade, (af fr. rocade 'rokering, omflytning', afledn. af roc 'skaktårn', af arab. rukhh 'krigselefant'), skakudtryk, det eneste træk i spillet, hvor to brikker, altid kongen og et tårn, under særlige betingelser kan flyttes samtidig.

Hvad kan en skak symbolisere?

I brikkernes navne er der en tydelig symbolik, som bl. a. trækker på den klassisk-indiske hæropstilling – og måske standsinddeling. Skak er et spil, som også er blevet kaldt en sport, en kunstart, et billede på livet og dets uanede muligheder og dets forbindelse mellem årsag og virkning.

Hvilket spil er det ældste i verden?

Det egyptiske brætspil Senet (foto) regnes for verdens ældste. Udgaver af spillet er blandt andet fundet ved udgravningen af Tutankhamons grav i 1920'erne, men det er meget ældre end som så. Det stammer nemlig tilbage fra cirka 3100 år f.Kr.

Hvornår er det uafgjort i skak?

I skak er en remis et resultat af et spil, der ender i en uafgjort. Normalt er en remis et halvt point hver for begge spillere i turneringer, mens en vundet parti giver et point til vinderen og intet til taberen. I de fleste situationer sker et remis, når det ser ud til, at ingen af siderne vil vinde.

Hvordan lærer man skak?

For at forbedre dig, skal du gøre tre ting:

 1. Spil masser af skak — Bare bliv ved med at spille! Spil så meget som muligt. ...
 2. Lær skak med lektioner — Hvis du virkelig vil blive bedre i en fart, bør du deltage i online skaklektioner. ...
 3. Hav det sjovt — Tab ikke modet, hvis du ikke vinder alle dine partier lige med det samme.
6. mar. 2019

Hvad sker der hvis man glemmer at sige skak?

Den spiller, der når dette mål, siges at have sat sin modspillers konge “skakmat”, og har vundet spillet. Hvis stillingen er sådan, at ingen af spillernes konge på nogen måde kan sættes ”skakmat”, er spillet ”remis”, dvs. uafgjort.

Hvad kan de forskellige brikker i skak?

Brikkerne i skak. Hver af de ni forskellige brikker har sin egen måde at bevæge sig på, og det er nødvendigt at lære sig disse som et minimum før man kan begynde at spille. Kun en brik, springeren, må hoppe over andre brikker. Alle andre brikker kan kun rykker indtil et felt hvor der står en brik i forvejen.

Hvad kan brikkerne i skak?

Bønder kan kun rykke et felt frem ad gangen, på nær i deres første træk, hvor de kan rykke to felter fremad. Bønder kan kun slå et felt diagonalt frem. De kan aldrig rykke eller slå baglæns. Hvis der er en anden brik direkte foran en bonde, kan den hverken rykke forbi eller slå brikken.