:

Kan det bli tsunami i Norge?

Indholdsfortegnelse:

 1. Kan det bli tsunami i Norge?
 2. Hvilke land er mest utsatt for tsunami?
 3. Har bølgen skjedd?
 4. Hvor mange døde i bølgen?
 5. Hvor kommer bølgen?
 6. Hvor realistisk er bølgen?
 7. Hvem er mest utsatt for jordskjelv?
 8. Hvilket land er mest utsatt for naturkatastrofer?
 9. Hvor høy er bølgen i filmen bølgen?
 10. Hvor mange mennesker døde under tsunamien i 2004?
 11. Hvor mange nordmenn døde i tsunamien?
 12. Hvor er Bølgen spilt inn?
 13. Hvilket hotell er med i Bølgen?

Kan det bli tsunami i Norge?

Om lag 80 prosent av alle tsunamier forekommer i Stillehavet. Det er svært lite sannsynlig at Norge kan rammes av en tsunami. Derimot er faren større for at store flodbølger kan ramme kysten og forårsake store skader. – Den største faren i Norge er at store fjellskred går ned i vann og forårsaker flodbølger.

Hvilke land er mest utsatt for tsunami?

Indonesia, Sri Lanka, India og Thailand ble hardest rammet. Urbanisering, befolkningsvekst og økt turisme har ført til at stadig flere mennesker oppholder seg i tsunami-utsatte områder. Innen 2030 vil omkring 50 prosent av verdens befolkning bo i kystområder utsatt for flom, stormer og tsunami.

Har bølgen skjedd?

1934: Fra en sprekk i fjellet på nordsiden av Tafjorden raste en fjellhammer ut i fjorden og skapte en 64 meter høy flodbølge. 40 personer omkom etter at bølgene gikk mer enn 200 meter innover land. 1936: Fra samme sted som i 1905 løsnet en berghammer og slo ned i Lodalsvatnet. Bølgen nådde opp i 74 meters høyde.

Hvor mange døde i bølgen?

De hadde sett at bølgene slo opptil tre kilometer inn i nasjonalparken. Etterpå så de ødeleggelsene, trær revet opp, og biler løftet opp i de trærne som fremdeles stod. Og døde mennesker. 200 personer, 40 av dem turister, døde da flodbølgene traff nasjonalparken.

Hvor kommer bølgen?

Den norske katastrofefilmen «Bølgen» skildrer hva som skjer når alarmen går ved skredsenteret i Geirangerfjorden og skredet fra fjellet Åkneset går i fjorden.

Hvor realistisk er bølgen?

BØLGEN: Actiondramaet «Bølgen» er fiksjon, men med et realistisk bakteppe. Filmen er en dramatisering av hva som kan skje dersom deler av Åkneset havner i Storfjorden.

Hvem er mest utsatt for jordskjelv?

Men i dusinvis av land på de fleste kontinenter lever mennesker daglig i frykt for jordskjelv. Land som Tyrkia, Iran, Afghanistan, Tadsjikistan, Pakistan, India ligger nettopp i et slikt risikoområde. De siste 15 årene har særlig Iran, Afghanistan og Tyrkia blitt hardt rammet.

Hvilket land er mest utsatt for naturkatastrofer?

Rangering av WRI-land

RangLand2016
1Qatar0,08%
2Malta0,60%
3Saudi-Arabia1,14%
4Barbados1,32%
26. maj 2021

Hvor høy er bølgen i filmen bølgen?

Det mest kjente i nyere tid var i Tafjord, hvor en 63 meter høy bølge i 1934 førte til tap av 40 menneskeliv.

Hvor mange mennesker døde under tsunamien i 2004?

2. juledag er det ti år siden tsunamien tok livet av 230.000 mennesker. Naturkatastrofen forvandlet ferieparadiser til til dødsfeller og jevnet byer med jorden.

Hvor mange nordmenn døde i tsunamien?

84 nordmenn, deriblant 26 barn under 18 år, døde i katastrofen. Et flertall av nordmennene mistet livet i Khao Lak i Thailand.

Hvor er Bølgen spilt inn?

I hovedrollene var Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Filmen tar for seg det ustabile Åkerneset, som er i fare for å rase ut i Sunnylvsfjorden. Dersom dette skjer utløses en flodbølge som kan treffe blant annet Geiranger. Filmen ble spilt inn dels i Geiranger og dels i studio i Romania.

Hvilket hotell er med i Bølgen?

— Jeg skrek faktisk første gang jeg så traileren, og så hvordan flodbølgen skylte innover hotellet, sier Maud Haldorsen, hotellsjef ved Hotel Geiranger. Store deler av «Bølgen» utspiller seg på arbeidsplassen hennes, som ligger nederst på kaien i Geiranger.