:

Hvilket år var bondestenalderen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilket år var bondestenalderen?
 2. Hvor gammel var man i stenalderen?
 3. Hvor boede man i stenalderen?
 4. Hvor høj var man i stenalderen?
 5. Hvem var de første mennesker i Danmark?
 6. Hvor lang var stenalderen?
 7. Hvilke materialer var der i stenalderen?
 8. Hvornår begyndte stenalderen i Danmark?
 9. Hvor har stenalderen opkaldt sig?

Hvilket år var bondestenalderen?

Bondestenalderen omfatter tiden 40 f.Kr. Jægerfolkene i Danmark havde længe haft kontakt med bondesamfund i Mellemeuropa, men først omkring 4000 f.Kr. begyndte jægerne her i landet at dyrke jorden og holde husdyr. Skovområder blev fældet, afbrændt og erstattet af kornmarker.

Hvor gammel var man i stenalderen?

I stenalderen var gennemsnitsalderen lav og børnedødeligheden høj. Den gennemsnitlige levealder var omkring 35 år. Skeletter med skader såsom slag, hugsår og pileskud vidner om, at livet var farefyldt. Når døden kom på besøg, tog den ofte flere med sig ad gangen.

Hvor boede man i stenalderen?

Stenalder huse Hjemstedet var typisk der hvor der var mulighed for at jage, fiske eller samle bær og planter. Der boede ikke mange mennesker sammen, så det skulle angiveligt være en samling af få hytter.

Hvor høj var man i stenalderen?

Jægerstenalderens mennesker var lavere, end vi er i dag. Kvindernes gennemsnitshøjde var 154 cm og mændenes var 166 cm. De blev gennemsnitligt 35 år, og de var mere robuste, end vi er i dag – på deres knogler ses spor af kraftige muskler.

Hvem var de første mennesker i Danmark?

De første mennesker, der kom til Danmark, var Hamburgkulturens rensdyrjægere. En af rensdyrenes trækruter passerede Slotseng i Sønderjylland, hvor jægerne havde deres boplads på en bakketop med godt overblik over området.

Hvor lang var stenalderen?

 • Stenalderen varede fra cirka år 13.000 til år 1700 før vores tidsregning, og den er delt op i to forskellige perioder: En jægerstenalder, som varede i cirka 9000 år. En bondestenalder, som varede i cirka 1500 år.

Hvilke materialer var der i stenalderen?

 • I stenalderen kendte man ikke til f.eks. metal og plastik, som vi gør i dag. Derfor var det allervigtigste materiale i stenalderen flintesten, som man brugte til at lave våben og værktøj med, f.eks. pilespidser og økser.

Hvornår begyndte stenalderen i Danmark?

 • Stenalderen er den ældste periode i Danmarks historie. Den begyndte, da den sidste istid sluttede for 15.000 år siden. I istiden var det, vi i dag kalder Danmark, dækket af en tyk kappe af is. Da isen smeltede kunne der pludselig vokse planter i Danmark.

Hvor har stenalderen opkaldt sig?

 • Stenalderen er opkaldt efter flintestenen, som de første mennesker i Danmark brugte til at lave våben og redskaber af. I dag findes der mange spor efter stenalderen, blandt andet moselig og gravhøje. Men man kan også være heldig at finde en pilespids eller en flintøkse på de danske marker og strande.