:

Hvorfor bryder helvedesild ud?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvorfor bryder helvedesild ud?
  2. Kan man få helvedesild på hele kroppen?
  3. Hvordan starter helvedesild i ansigtet?
  4. Hvorfor får man helvedesild flere gange?
  5. Kan helvedesild give muskelsmerter?
  6. Hvor hurtigt virker medicin mod helvedesild?
  7. Hvor længe har man smerter ved helvedesild?

Hvorfor bryder helvedesild ud?

Når du har haft skoldkopper, forbliver skoldkoppevirus i kroppen, i en hvilende form i nerverødderne i rygmarven/centralnervesystemet. Skoldkoppevirus kan bryde ud igen som et smertefuldt udslæt i det område, som den ramte nerve forsyner. Dette udbrud kaldes helvedesild (herpes zoster).

Kan man få helvedesild på hele kroppen?

Det optræder typisk halvsidigt, det vil sige på enten højre eller venstre side af kroppen eller ansigtet. Det er meget ofte ansigtet, brystkassen, maven eller lænden, der bliver angrebet, men helvedesild kan også, sjældnere, ses på hals, arme og ben.

Hvordan starter helvedesild i ansigtet?

Hvordan forløber sygdommen? Sygdommen begynder oftest med smerter i et hudområde i den ene halvdel af kroppen. Efter 2-4 dage kommer der rødme og blærer, som udvikler sig til skorper, der falder af i løbet af få uger. Ved udbrud i ansigtet kan også øjet eller mundslimhinden angribes.

Hvorfor får man helvedesild flere gange?

Normalt vil man kun få helvedesild én eller få gange i sit liv, fordi organismens modstandskraft mod skoldkopper bliver stimuleret i forbindelse med et udbrud.

Kan helvedesild give muskelsmerter?

Helvedesild varer typisk to-tre uger. I nogle tilfælde kan smerterne blive kroniske, selvom aktiveringen af virus og helvedesilden er overstået, og huden er helet. Normalt siger man, at man skal have haft smerter tre måneder efter opheling af helvedesild, for at det kan defineres som postherpetisk neuralgi.

Hvor hurtigt virker medicin mod helvedesild?

Medicinen skal gives inden for 72 timer efter udslættets start for at have en sikker effekt. Tabletterne skal tages i en uge, og selvom der fortsat er smerter og eventuelt sår efter en uge, vil det normalt ikke hjælpe yderligere at fortsætte behandlingen.

Hvor længe har man smerter ved helvedesild?

Smerterne tager til i løbet af den første uge, for derefter at aftage, men dette kan variere. Nogle kan have smerter i ugevis , det kaldes postherpetisk neuralgi. Oftest får man ikke helvedesild mere end én gang i livet.