:

Hvad er Ascitesvæske?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er Ascitesvæske?
 2. Hvad er Peritonealhulen?
 3. Hvad er Splanchnicus?
 4. Hvad er spontan bakteriel peritonitis?
 5. Hvor meget væske kan der være i bughulen?
 6. Kan man dø af ascites?
 7. Hvad er Variceblødning?
 8. Hvordan føles væske i bughulen?
 9. Hvad er Tarmiskæmi?
 10. Hvad er Inkompensation?
 11. Hvorfor får man Ascitesvæske?
 12. Hvad er SBP?
 13. Kan væske i bughulen forsvinde af sig selv?
 14. Hvor meget vand kan der være i maven?
 15. Er væske i bughulen farligt?

Hvad er Ascitesvæske?

Væske i bughulen kaldes på fagsprog for "ascites". Det er en relativt sjælden tilstand, med mindre at man i forvejen har eksempelvis dårligt fungerende lever. Det kan være vanskeligt for lægen at stille diagnosen, og væske i bughulen kan forveksles med andre årsager til en stor udspilet mave (se nedenfor).

Hvad er Peritonealhulen?

En peritonealhule er en bughule.

Hvad er Splanchnicus?

Blodforsyning til tarmen - undersøgelse - (Splanchnicus-flowmåling) En undersøgelse af blodforsyningen til tarmen kan vise, om der er forkalkninger i blodårerne.

Hvad er spontan bakteriel peritonitis?

Definition. Spontan bakteriel peritonitis (SBP) er inficeret ascites uden direkte påviselig grund (i.e. invasiv procedure, tarmperforation eller andet).

Hvor meget væske kan der være i bughulen?

Når lokalbedøvelsen virker, fører lægen en nål ind i væsken i bughulen, og væsken vil af sig selv løbe ud i en pose. Hvis du får tømt mere end 3 liter væske, giver sygeplejersken dig proteinvæske i en blodåre. Behandlingens længde afhænger af, hvor meget væske der kommer ud, men du skal regne med cirka ½-2 timer.

Kan man dø af ascites?

Ved længerevarende ascites er der risiko for infektion af væsken, hvilket viser sig ved feber og forringet almentilstand. I de sværeste tilfælde kan livstruende nyresvigt udvikle sig.

Hvad er Variceblødning?

esophageal varices. Forekomst. Ved første indlæggelse af cirrosepatienter er variceblødning årsagen hos 15 %, men omkring halvdelen vil have varicer. I alt vil omkring 70 % af patienter med cirrose udvikle øsofagus- eller gastriske varicer i sygdomsforløbet.

Hvordan føles væske i bughulen?

spænding i og omkring maven, udspilet mave. man tager på i vægt, selvom man egentlig ser ud til at tabe vægt. madlede, der kan komme snigende. opkastninger, oplevelsen af at der ikke er plads til at spise eller drikke.

Hvad er Tarmiskæmi?

Akut tarmiskæmi betyder, at en del af tarmen pludseligt får for lidt blod. De områder af tarmen, som mister forsyning af blod, vil dø, hvis tilstanden ikke behandles hurtigt. En anden årsag er tarmslyng, hvor tarmen "vrider sig rundt" eller aflukkes af sammenvoksninger.

Hvad er Inkompensation?

Inkompensation, (af lat. incompensatio 'uopvejelighed', af in- og compensare 'opveje, udjævne'), nedsat funktionsevne af et organ pga. sygdom. Begrebet anvendes navnlig i forbindelse med sygdomme i hjertet; hjerteinkompensation betegnes også hjertesvigt (hjerteinsufficiens).

Hvorfor får man Ascitesvæske?

Ascites er en ophobning af væske i bughulen, som opstår ved lidelser med irritation af bughinden. Øget væske i bughulen kan være en komplikation til visse typer kræft. Det kan skyldes, at nogle kræftceller kan sprede sig som små metastaser til bughinden (peritoneal karcinose) eller ved spredning til leveren.

Hvad er SBP?

Sustainable Biomass Program (SBP) er en standard med krav, som skal efterleves for at dokumentere bæredygtig produktion af flis. SBP kaldes også for en såkaldt ”sporbarhedscertificering”.

Kan væske i bughulen forsvinde af sig selv?

Udtømning af væske fra bughulen Hvis behandling er nødvendig, kan man få udtømt den øgede væske i bughulen (paracentese). Det medfører lettelse af symptomerne, men væsken gendanner sig som regel.

Hvor meget vand kan der være i maven?

Maden føres fra spiserøret ned i mavesækken og videre fra mavesækken til tolvfingertarmen. Tegningen viser mavesækken, der er forbundet med spiserøret og tyndtarmen. Mavesækkens form og størrelse varierer fra person til person, men almindeligvis kan den rumme op til en liter mad.

Er væske i bughulen farligt?

Risici og komplikationer Det er sjældent at se komplikationer til udtømning af væske fra bughulen, men der kan komme bakterier i væsken, så der opstår betændelse. Endvidere kan der komme hul på et blodkar, så der kommer en lille blødning. I meget sjældne tilfælde kan det ske, at der stikkes hul på tarmen.