:

Hvornår er det grandkusine?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår er det grandkusine?
 2. Hvem er min grandfætter?
 3. Hvad er min søster til mit barn?
 4. Hvad er min farfars bror til mig?
 5. Kan man blive gift med sin grandfætter?
 6. Hvad hedder farmors søster?
 7. Hvad er min kærestes søster til mig?
 8. Hvad er min bror til mit barnebarn?
 9. Hvor mange liter blod indeholder et voksent menneske?
 10. Hvad er røde blodlegemer?
 11. Hvad er blodets bestanddele?
 12. Hvad indeholder de røde blodceller?

Hvornår er det grandkusine?

Grand foran tante, onkel, fætter eller kusine betegnede oprindeligt, at der var tale om ens fars eller mors tante, onkel, fætter eller kusine. En grandonkel/grandtante var altså ens fars/mors onkel eller tante. En grandfætter eller grandkusine var så ens mors/fars fætter eller kusine.

Hvem er min grandfætter?

I de gode gamle dage betegnede forstavelsen grand- at slægtningen var 1 generation væk fra i forhold til sidsteleddet, som regel i opadgående linje: grandfætter, grandkusine, grandonkel og grandtante betegnede altså at vedkommende var fætter, kusine, onkel eller tante til ens far eller mor.

Hvad er min søster til mit barn?

Søsters/brors børn kan præcist angives som søstersøn, søsterdatter, brorsøn og brordatter, men de mere mundrette ord nevø og niece er nok de mest brugte, selv om de ikke oplyser til hvilken side, barnet hører.

Hvad er min farfars bror til mig?

Grandonkel/grandtante er således betegnelsen for brødre/søstre til ens bedsteforældre, men kan også bruges om ægtefæller til de nævnte brødre/søstre. I daglig tale er grandonkel vel efterhånden blot blevet et andet ord for en fjern slægtning.

Kan man blive gift med sin grandfætter?

Dit spørgsmål, om det er forkert at blive kæreste med sin grandfætter, kan besvares ganske kort: NEJ, det er det ikke!!! Det er også lovligt at blive gift med sin fætter, og det er jo et slægtled endnu tættere.

Hvad hedder farmors søster?

Grandonkel/grandtante er således betegnelsen for brødre/søstre til ens bedsteforældre, men kan også bruges om ægtefæller til de nævnte brødre/søstre.

Hvad er min kærestes søster til mig?

Her skal det lige nævnes, at svoger og svigerinde er betegnelser for søsters/brors ægtefælle eller ægtefælles søster/bror, men at betegnelserne også er gangbare for ægtefælles søsters/brors ægtefælle.

Hvad er min bror til mit barnebarn?

En grandnevø er ens brors/søsters barnebarn. Eksempel: Min fætter hedder Erik.

Hvor mange liter blod indeholder et voksent menneske?

 • Et voksent menneske indeholder 4-5 liter blod. Ved større operationer, hvor blodtab påregnes eller til medicin, der hjælper mod visse sygdomme, tilfører man patienten friskt blod. Til disse formål tappes bloddonorer, der med jævne mellemrum får tappet ca. ½ liter blod.

Hvad er røde blodlegemer?

 • De røde blodlegemer (også kaldet erytrocytter) er skiveformede og har en diameter på omkring 0,007 mm. De indeholder hæmoglobin, som er et rødt farvestof, der binder og derved transporterer ilt og CO 2 (kuldioxid). De røde blodlegemer binder ilten i lungerne og transporterer den videre til vævene, hvor den afgives.

Hvad er blodets bestanddele?

 • Blodets bestanddele 1 Røde blodlegemer. De røde blodlegemer (også kaldet erytrocytter) er skiveformede og har en diameter på omkring 0,007 mm. 2 Blodplader. De mindste celler i blodet er blodpladerne (også kaldet trombocytter). De har en diameter på omkring 0,003... 3 Hvide blodlegemer. De hvide blodlegemer (også kaldet leukocytter) har en diameter på mellem 0,010 og 0,030 mm,... More ...

Hvad indeholder de røde blodceller?

 • De røde blodceller indeholder proteinet hæmoglobin. Hæmoglobin binder til sig ilt i lungerne og frigør ilten til kroppens væv, eftersom blodet cirkulerer rundt i kroppen. De røde blodceller transporterer også en del af affaldsstoffet kuldioxid fra vævene og til lungerne, således at det kan udåndes. Hvide blodceller.