:

Hvad er obstetrisk ultralydsscanning?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er obstetrisk ultralydsscanning?
 2. Er 3D scanning farligt?
 3. Er ultralydsscanning farligt?
 4. Hvad kan man se på en 12 ugers scanning?
 5. Hvad er en Tilvækstscanning?
 6. Hvornår bliver man scannet i graviditeten?
 7. Kan foster tage skade af scanning?
 8. Kan man få for mange scanninger?
 9. Hvor mange scanninger får man?
 10. Kan man se kønnet i uge 12?
 11. Hvornår kan man se et fosters køn?
 12. Hvornår er et foster for stort?
 13. Hvad er Væksthæmmet?
 14. Hvornår bliver man indkaldt til første scanning?
 15. Hvad kan man se på scanning i uge 6?

Hvad er obstetrisk ultralydsscanning?

Den direkte anledning til oprettelsen af en uddannelse i obstetrisk ultralydsscanning var de ændrede retningslinjer på det prænatale område, hvor efter alle gravide får tilbud om tidlig nakkefoldscanning og misdannelsesscanning i 18. -20. graviditetsuge.

Er 3D scanning farligt?

Ultralydsscanning er ikke farligt, hverken for barnet eller for dig. Det gælder både 2D-, 3D- og 4D-scanningen. Ingen videnskabelige studier har vist, at ultralyd har en negativ indflydelse på fosterets udvikling. Det er en kendt teknik som har været hyppigt brugt til gravide siden 1980'erne.

Er ultralydsscanning farligt?

Generelt betragtes ultralyd som risikofri, men det forudsætter, at apparaturet, som skal være CE-mærket, anvendes korrekt, og at personalet følger de faglige anbefalinger for udførelsen af scanningen. Det betyder bl. a., at der ikke skannes for længe og specielt ikke for længe på det samme sted.

Hvad kan man se på en 12 ugers scanning?

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f. eks. Downs syndrom, så vil man scanne nakkefolden på fosteret. Størrelsen på nakkefolden kan - sammen med en blodprøve og din alder - vise sandsynligheden for en kromosomafvigelse.

Hvad er en Tilvækstscanning?

En tilvækstscanning er en type I scanning, hvor vi primært fokuserer på størrelse/vægt. Afhængigt af hvor langt du er i graviditeten, vil vi lave forskellige biometrimålinger med henblik på at finde vægt og termin.

Hvornår bliver man scannet i graviditeten?

Alle gravide i Danmark får rutinemæssigt tilbudt en 1. trimesterskanning/nakkefoldsskanning i uge 11+0 til 13+6. Den gravide får før 1. trimesterskanning/nakkefoldsskanning tilbudt at få taget en blodprøve (doubletest) med to biokemiske markører (PAPP-A og beta-hCG) for trisomi 21, 18 og 13 (forskellige genfejl).

Kan foster tage skade af scanning?

Ultralydskanning af den gravide livmoder Den gravide livmoder er ideel til ultralydsundersøgelse, fordi fostervandet i livmoderhulen giver udmærkede betingelser for overførsel af lydbølger til fosteret og moderkagen. Skadelige effekter af ultralyd på fosteret er ikke påvist.

Kan man få for mange scanninger?

Sundhedsstyrelsen anbefaler at kommende forældre udviser almindelig forsigtighed, når det handler om at lavet ekstra scanninger, der ikke er sundhedsfagligt begrundet. Der er dog ikke grund til at være bekymret, hvis du har fået foretaget en enkelt ekstra scanning, og personalet var uddannet til det.

Hvor mange scanninger får man?

Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig, der bestemmer, om du ønsker at tage imod disse tilbud og andre undersøgelser i graviditeten. Du bliver som regel scannet udenpå maven. Scanning er uden risiko for dig og barnet.

Kan man se kønnet i uge 12?

Når fosteret er omkring 12 uger gammelt, kan man i nogle tilfælde se, hvilket køn det er. Det er dog langt fra sikkert, og kræver under alle omstændigheder en grundigere scanning end blot ét billede.

Hvornår kan man se et fosters køn?

Kønsscanninger kan foretages fra uge 14. Laver man en kønsscanning allerde her, kaldes det en tidlig kønsscanning, fordi det er det tidligste tidspunkt, hvor de ydre kønsdele begynder at kunne ses nogenlunde klart.

Hvornår er et foster for stort?

Store børn: Hvis dit foster vejer mere end 4500 g ved fødslen, har det større risiko for at få fødselsskader som iltmangel, knoglebrud og nerveskader. Du har større risiko for blødning efter fødslen og for at få større skader i fødselsvejene.

Hvad er Væksthæmmet?

Væksthæmmet foster (Intrauterine Growth Retardation - IUGR). Defineres som et foster, der ikke har opnået dets genetiske vækstpotentiale.

Hvornår bliver man indkaldt til første scanning?

Ved skanningen bliver fostrets længde også målt for at bestemme, hvor langt henne i graviditeten den gravide er. Fostrets længde afgør terminen for barnets fødsel. Nakkefoldsskanningen skal udføres i perioden 11+4 til 13+6.

Hvad kan man se på scanning i uge 6?

2D tidlig tryghedsscanning fra uge 6+0 Ved en tidlig 2D scanning ser vi efter hjerteblink og ser om fosteret ligger indenfor eller udenfor livmoderen. Vi ser antal af fostre i livmoderen samt kontrollerer, om der er normale forhold i livmoderen i forhold til fostervandsmængde.