:

Hvilke krydderier passer til hvad?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilke krydderier passer til hvad?
 2. Hvornår skal salvie klippes ned?
 3. Kan citronmelisse overvintre?
 4. Hvornår planter man krybende timian?
 5. Hvilke krydderurter kan stå sammen?
 6. Hvad går godt sammen med mynte?
 7. Hvordan passer man salvie?
 8. Hvordan passer man en salvie?
 9. Hvilke krydderurter kan overvintre?
 10. Hvornår kan krydderurter stå ude?
 11. Hvornår skal man plante timian?
 12. Er krybende timian stedsegrøn?
 13. Hvilke krydderurter i samme krukke?
 14. Kan persille og purløg i samme krukke?
 15. Hvad passer til Citronmousse?
 16. Hvad er de mest brugte krydderurter?
 17. Hvad er allehånde krydderi?
 18. Er du en af dem, der bruger krydderier i madlavningen?
 19. Kan du tilføje krydderiet i karryretter?

Hvilke krydderier passer til hvad?

Hvilke krydderurter passer sammen?

 • Estragon, purløg, kørvel og persille er en mild og fin blanding til kød- og grøntsagsretter. ...
 • Til fisk, salater og omeletter er purløg, sar og merian rigtig god. ...
 • Saucer af mejeriprodukter får ekstra liv med dild, estragon og purløg.

Hvornår skal salvie klippes ned?

Det tidlige forår er et godt tidspunkt at skære salvie tilbage på. Hvis bladene klippes af op til vinteren, kan planten have vanskeligt ved at klare sig igennem den kolde årstid. Nu, i februar, kan skuddene klippes tilbage til omkring 5 cm.

Kan citronmelisse overvintre?

Citronmelisse. Duften & smagen af citron. Som navnet antyder båder dufter og smager citronmelisse af citron, og den er derfor god i kager, desserter og te. Det er også en af de krydderurter, der kan overvintre, og som allerede i løbet af marts sætter de første skud.

Hvornår planter man krybende timian?

tidlig forår eller efter blomstring. Plantes i en god havejord. Hvis man ikke har den bedste havejord der enten kan være meget sandet/leret eller udpint er det godt at give den en god start som f. eks.

Hvilke krydderurter kan stå sammen?

Krydderurter i potter, krukker og højbed De fleste købe-krydderurter kan også sagtens plantes ud i blomsterhaven sammen med andre blomstrende planter, især de flerårige krydderurter. Fx timian, der er fortrinlige som bunddækkeplanter.

Hvad går godt sammen med mynte?

Mynte har en stærk, kølig og forfriskende mintmag. Perfekt til cocktails, desserter eller en lækker lammesteg. Smagen er kraftig, så kombiner den forsigtigt med: Basilikum, persille, oregano og estragon.

Hvordan passer man salvie?

Salvie er nemlig en rigtig steppeplante, hvilket vil sige en plante, der trives bedst med lunt og tørt vejr og på en jordbund, der er kalkrig, let, veldrænet og porøs. For at trives skal staudesalvie altså først og fremmest have en solrig placering.

Hvordan passer man en salvie?

Den trives bedst på en tør, solrig plads, men klarer sig også i let skygge noget af dagen. Krydderurterne skal have et godt dræn ved rødderne og må aldrig soppe i vand. Er jorden leret og tung, fjernes jordlaget ned i 20-30 cm's dybde.

Hvilke krydderurter kan overvintre?

 • Isop. Isop, Hyssopus officinalis, er en fuldt ud vinterhårdfør krydderurt, der egner sig godt til fisk. ...
 • Karryplante. Karryplanten, Helichrysum, kan trods sit eksotiske navn overvintre på friland, hvis den plantes på et beskyttet sted. ...
 • Kørvel. ...
 • Løvstikke. ...
 • Mynter. ...
 • Oregano eller Vild merian. ...
 • Persille. ...
 • Salvie eller Lægesalvie.

Hvornår kan krydderurter stå ude?

Du kan plante krydderurter ud i haven fra foråret, når risikoen for frost er ovre, og indtil efteråret. Det kan være optimalt at plante krydderurterne ud i efteråret, hvor risikoen for tørke er mindre. Vil du gro krydderurterne fra frø, skal de forspires indendørs i foråret, inden de plantes ud.

Hvornår skal man plante timian?

Såning af timianfrø Hvis du gerne vil så timian fra frø, kan du forspire frøene i starten af april måned. Du skal være opmærksom på, at der findes få arter og sorter af timian, som egner sig til at blive sået. Det er en fordel at så i flamingokasser med en jordblanding af fin muld og sand.

Er krybende timian stedsegrøn?

Krybende timian er en lav staude med bunddækkende egenskaber. Planten blomstrer med de skønneste blomster i forårsmånederne, samt er den stedsegrøn med et væld af små, mørkegrønne blade. Stauden er spiselig og er, ligesom den almindelige timian, ganske god at bruge i madretter.

Hvilke krydderurter i samme krukke?

Sæt aldrig mynter sammen med andre krydderurter i en krukke, da de infiltrerer disse, udkonkurrerer dem og til sidst overtager hele krukken. Følgende krydderurter er velegnet til krukker: Oregano, timian, fransk estragon, mynte, basilikum, rosmarin, citronverbena.

Kan persille og purløg i samme krukke?

Man kan med fordel samle de krydderurter i samme krukke eller altankasse, som har brug for samme næring. Krydderurter som persille, basilikum, purløg og løvstikke har brug for meget vand og gødning, så dem kan man plante sammen.

Hvad passer til Citronmousse?

Mandelbund med citronmousse Denne kage er dejlig frisk. Den syrlig og bløde citronmousse og den søde sprøde bund passer bare rigtig godt sammen. Det er en rigtig god dessert, der kan laves dagen før den skal…

Hvad er de mest brugte krydderurter?

 • Herunder kan du se en alfabetisk liste over en række anvendelsesmuligheder for nogle af de mest brugte krydderurter/krydderier. Anis. Anis anvendes som smagsforbedrende stof, og bruges bl.a. til fremstilling af likører og visse snapse. Anisisop. Anisisop kan bruges til te. Teen kan laves af både friske blade eller blomsterne hvis de er tørret.

Hvad er allehånde krydderi?

 • Allehånde er et krydderi fra centralamerika, som deler nogen af de samme smags- og duftnuancer med kanel, nellike, muskatnød og ingefær. Du kan bruge krydderiet i mange af julens traditionsrige retter, og dens nuancer egner sig særligt godt i desserter og grøntsagssupper.

Er du en af dem, der bruger krydderier i madlavningen?

 • Hvis du er en af dem, der flittigt bruger krydderier og urter i madlavningen – er du ikke helt ved siden af. At bruge en række sunde og lækre krydderier i madlavningen mindsker trangen til at bruge en overflod af salt, forstærker smagsoplevelsen, og giver dybde og nuance til en masse lækre retter.

Kan du tilføje krydderiet i karryretter?

 • Krydderiet er mest kendt for sin varme og bitre smag i karryretter. Du kan desuden sagtens tilføje krydderiet i en omgang røræg, risretter, ristede grøntsager og supper. Du kan sågar bruge krydderiet i en smoothie – for at give den et friskt og spicy pust.