:

Hvad står PKK for?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad står PKK for?
 2. Hvor tales der kurdisk?
 3. Hvad er kurdernes historie?
 4. Hvornår er man kurder?
 5. Hvornår forsvandt Kurdistan?
 6. Hvornår bliver Kurdistan et land?
 7. Hvad kæmper kurdere for?
 8. Hvor mange kurdere er der i Sverige?
 9. Hvad tror kurdere på?
 10. Hvem har overtaget Kurdistan?
 11. Hvornår blev Kurdistan taget?
 12. Hvad ønsker kurdere for fremtiden?
 13. Hvorfor flygter kurdere?
 14. Hvilken religion har kurderne?
 15. Hvad er forskellen på kurder og tyrker?

Hvad står PKK for?

Kurdistans Arbejder Parti (Partiya Karkaren Kurdistan), (1978-), nord-kurdisk venstrefløjsparti, bedst kendt under sit kurdiske akronym PKK. Partiet blev stiftet i 1978 af omkring 50 mennesker, og voksede siden markant i styrke igennem sin væbnede kamp rettet mod den tyrkiske undertrykkelse af kurderne.

Hvor tales der kurdisk?

Kurdisk (kurmanji: Kurdî; sorani: کوردی) er navnet på et sprog, der tales i Irak, Tyrkiet, Syrien, Iran og Armenien. Kurdisk er nært beslægtet med persisk og hører til den iranske gren af det indoeuropæiske sprog.

Hvad er kurdernes historie?

Kurderne er et ældgammelt folkeslag, hvis historie kan spores op mod 4000 år tilbage. De blev første gang navngivet for omkring 1300 år siden af arabiske geografer, som benævnte dem ”kurder”. Ordet kan spores tilbage til betegnelsen ”akrad” (flertalsform af kurder) om stammer, der lever nomadisk med okser.

Hvornår er man kurder?

Kurderne (kurdisk: کورد) eller det kurdiske folk (kurdisk: گەلی کورد) er en etnisk gruppe i Mellemøsten, der hovedsagelig er bosat i et sammenhængende område, der spænder over tilstødende dele af det sydøstlige Tyrkiet (det nordlige Kurdistan), det nordvestlige Iran (det østlige Kurdistan), det nordlige Irak (det ...

Hvornår forsvandt Kurdistan?

Krigen mellem Iraq og Iran sluttede i 1988, og begge lande kunne derpå nedkæmpe de lokale kurdiske oprør.

Hvornår bliver Kurdistan et land?

I 1927 proklamerede kurderne en uafhængig stat i den østlige del af landet, kaldt Den kurdiske republik Ararat, men tre år senere blev republikken knust af den tyrkiske hær.

Hvad kæmper kurdere for?

Det kurdiske arbejderparti (PKK) har længe ført guerillakrig mod den tyrkiske stat. PKK blev oprettet i 1978 og kæmper for kurdisk frigørelse fra tyrkisk undertrykkelse. Frem til 1990-tallet var målet for PKK at etablere en selvstændig kurdisk stat.

Hvor mange kurdere er der i Sverige?

Kurdere

Kurdere kurdisk: کورد
Sverige83.600
Holland70.000
Belgien50.000
Rusland63,800

Hvad tror kurdere på?

Generelt tror kurderne på forskellige retninger af islam, primært som sunni-muslimer og shia-muslimer. Sprog: Kurdisk er i familie med de indo-europæiske sprog. Det kurdiske sprog har fire dialekter: Kurmandji, Sorani, Dimili (Zazaki) og Lori.

Hvem har overtaget Kurdistan?

Efter 2. verdenskrig blev en kurdisk republik under sovjetisk indflydelse (Mahabadrepublikken) udråbt i Iransk Kurdistan, men brød sammen, da den sovjetiske hær forlod området året efter. I Irakisk Kurdistan er der blevet etableret et selvstyre efter Irakkrigen i 2011.

Hvornår blev Kurdistan taget?

I 1946 erklærede kurdere selvstændighed i den såkaldte Mahabad-republik, som dog allerede året efter blev nedkæmpet af styret. I dag bærer en af de 30 iranske provinser navnet Kurdistan.

Hvad ønsker kurdere for fremtiden?

« Flere kurdere håber, at irakisk Kurdistan kan sikre amerikansk støtte ved at blive et nyt Israel. En lille selvstændig, velstående oliestat, hvis sikkerhed hviler på amerikanske garantier. Den Kurdiske Regionale Regering opfordrer Israel til at støtte kurderne.

Hvorfor flygter kurdere?

I forbindelse med både folkedrabet i Irak i 1988 og Saddam Husseins nedkæmpelse af den kurdiske opstand i 1991 blev millioner af irakiske kurdere drevet på flugt. Ligeledes flygtede mange af Saddam Husseins politiske modstandere fra Irak, fordi kritikere af Saddam Husseins styre blev forfulgt af myndighederne.

Hvilken religion har kurderne?

Størstedelen af kurderne er muslimer, først og fremmest sunnimuslimer. Et lille mindretal er kristne, mens en lille minoritet er yezidier – en religion, der tilsyneladende kun findes blandt kurdere. Andre igen er alevier, som bor i det nordvestlige hjørne af Kurdistan, primært i Tyrkiet.

Hvad er forskellen på kurder og tyrker?

Kurderne udgør 15 procent af befolkningen i Tyrkiet Efter Første Verdenskrig delte Frankrig og Storbritannien riget op i nye lande. Dengang talte man om at oprette et land til kurderne, men det stoppede tyrkerne. Kurderne er i dag delt ud i flere lande blandt andet Syrien, Irak og Tyrkiet.