:

Hvad er formålet med ABS?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er formålet med ABS?
 2. Hvad sker der når ABS lampen lyser?
 3. Hvad er DSC på bil?
 4. Hvad gør ESP?
 5. Hvordan afhjælper ABS system blokering af hjul ved opbremsning?
 6. Hvad gør ABS-bremser?
 7. Hvad betyder ABS fejl?
 8. Hvorfor lyser Batterilampen i bilen?
 9. På hvilken kanal sender man et DSC Rutinekald til et andet skib?
 10. Hvad står DSC for?
 11. Hvad betyder det når ESP lampen lyser?
 12. Hvad betyder de forskellige advarselslamper i bilen?
 13. Hvad er en bremseassistent?
 14. Hvordan føles ABS?
 15. Hvorfor arbejder ABS bremserne hovedsalig ved 20% blokering af hjulene?

Hvad er formålet med ABS?

Hvad er ABS-bremser? ABS-bremse systemet er et sikkerhedsystem, som sørger for at blokering på hjulene bliver forhindret, når der bremses hårdt ned. Derfor bruges ABS, i nødbremsesituationer. For at styre de hjul, der blokerer på underlaget, reduceres bremsetrykket - dette gør at hjulene igen kan finde greb .

Hvad sker der når ABS lampen lyser?

Hvis ABS-lampen lyser, betyder det, at ABS-systemet ikke fungerer, som det skal. Du kan køre bilen, men vær ekstra forsigtig og tag på værksted til kontrol så hurtigt som muligt.

Hvad er DSC på bil?

Forkortelsen DSC står for Dynamic Stability Control og dækker over et elektronisk system, der stabiliserer bilen i kritiske situationer. DSC-systemet er ved hjælp af forskellige følere i bilen i stand til at bestemme den retning føreren ønsker at køre i og konstant sammenholde det med bilens faktiske adfærd.

Hvad gør ESP?

ESP, elektronisk stabilitetsprogram, er et sikkerhedssystem der ved hjælp af bremserne kan forhindre, at køretøjet vælter eller skrider ud. Opstår der fare for udskridning, retter ESP bilen op ved at afbremse et eller flere hjul. ESP anvender signaler fra ABS følerne, og en føler der registrerer centrifugalkraft.

Hvordan afhjælper ABS system blokering af hjul ved opbremsning?

ABS står for Anti-Blokerings-System. Det betyder, at hjulene ikke blokerer, selvom du træder nok så hårdt på bremsepedalen. Det det vil sige, at du kan lave en katastrofeopbremsning uden at blokere. Dette gør, at bremselængden forkortes i forhold til en katastrofeopbremsning, hvor hjulene blokeres.

Hvad gør ABS-bremser?

Hvordan fungerer ABS-bremser? Antilock-bremsesystemet forhindrer hjulene i at blokere under en nødbremseproces, da det ellers ville få føreren til at miste kontrollen over køretøjet. Når man bremser køretøjet, modvirker ABS en mulig blokering af hjulene ved at reducere bremsetrykket.

Hvad betyder ABS fejl?

Hvis du oplever en ABS sensor fejl, skal du køre til et værksted så hurtigt som muligt og holde en sikker afstand til andre biler på vej til værkstedet. Uden sensoren skal du bruge markant mere kraft til at bremse, og hjulene kan muligvis blokere, når du bremser, så du ikke er i stand til at styre din bil.

Hvorfor lyser Batterilampen i bilen?

Hvis Batterisymbolet er tændt indikerer det at der er problemer med strømforsyningen. Det kan skyldes, at generatoren ikke lader batteriet. Kør direkte til værkstedet. Når lampen lyser, kan flere af bilen elektroniske sikkerhedsforanstaltninger være ude af drift.

På hvilken kanal sender man et DSC Rutinekald til et andet skib?

Rutinekald / DSC Routine Call Almindelige opkald til andre skibe eller Lyngby Radio kaldes rutinekald (og har ikke et særligt ”signal”). Med VHF kan du kalde et andet skib, du vil i kontakt med, på kanal 16. Her aftaler I, hvilken interskibskanal I vil benytte til selve samtalen.

Hvad står DSC for?

DSC (Dynamisk Stabilitetskontrol) er et system der sidder på biler fra BMW, Jaguar, Ford, Mazda, Land Rover og MINI. Det er baseret på ABS-systemet og det forbedrer køretøjets stabilitet under kørsel. Det forhindrer også hjulene i at glide. Systemet forbedrer køretøjets styreegenskaber og sikkerhed under manøvrering.

Hvad betyder det når ESP lampen lyser?

Helt grundlæggende sker der altså følgende: Hvis det elektroniske stabilitetsprogram bestemmer, om føreren styrer til venstre, men bilen bryder ud til højre, bremser systemet det højre forhjul. På denne måde holdes bilen i sin bane. Ser du, at bilens ESP lampe lyser, er det fordi ESP er aktivt.

Hvad betyder de forskellige advarselslamper i bilen?

Du kan altid se advarselslampernes betydning i bilens instruktionsbog. En gul lampe betyder ofte, at du selv kan køre bilen på værksted hvorimod en rød lampe betyder, at du skal holde ind til siden, stoppe bilen og ringe efter hjælp hurtigst muligt.

Hvad er en bremseassistent?

Bremseassistent-funktionen hjælper føreren med at opnå den højst mulige deceleration og sørger for fuld aktivering af bilens blokeringsfrie ABS-bremser, der netop sikrer mod udskridning, f. eks. på grund af uens bremsekraft på de enkelte hjul.

Hvordan føles ABS?

Når ABS-systemet virker som det skal, vil man mærke en puls fra bremsepedalen. Denne puls opstår, fordi systemet åbner og lukker sine ventiler. ABS vil altid sørge for, at man bremser så meget man kan, men hvor hjulene fortsat har rotation.

Hvorfor arbejder ABS bremserne hovedsalig ved 20% blokering af hjulene?

Der sker nemlig det, at når bremserne blokerer hjulene, mister føreren samtidig kontrollen over bilen, da man ikke kan styre blokerede hjul. ABS går ind og forhindrer blokeringen, og vil reducere trykket på hjulene, så de stadig roterer og så længe de gør det har man stadigvæk kontrol over bilen.