:

Hvordan virker vinylplader?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan virker vinylplader?
 2. Hvordan renser man gamle LP plader?
 3. Hvad er forskellen på vinyl og LP?
 4. Hvad måler et LP cover?
 5. Hvordan fungere en grammofon?
 6. Er LP plader noget værd?
 7. Kan man fjerne knas på lp?
 8. Hvad er Vinylpest?
 9. Hvorfor LP?
 10. Hvad er målene på en LP?
 11. Hvad måler en plade?
 12. Hvordan bruger man en pladespiller?
 13. Hvordan virker en pick up?

Hvordan virker vinylplader?

Vinylpladerne er af navnet, lavet af vinyl som starter ud med at være en klump vinyl, som bliver sammenpresset i en maskine der presser med en vægt på 100 ton. Samtidigt bliver lydbølgerne presset fysisk ind i vinylpladen, for at gemme lydinformationerne.

Hvordan renser man gamle LP plader?

Du skal vaske den under varmt rindende vand og en blød børste eller svamp, er den fedtet skal du også bruge sulfo, det gør jeg med mine CD-ere og det kan også gøres med LPere.

Hvad er forskellen på vinyl og LP?

En grammofonplade indeholder lagret lyd og afspilles på en grammofon. Betegnelsen grammofonplade bliver kun sjældent anvendt i dag. I stedet taler man om en LP, en vinylplade eller en plade.

Hvad måler et LP cover?

Et pladecover måler 31 centimeter i højden og bredden. Har du mange af dem stående sammen i en åben reol, kan de virke som en halv eller hel skillevæg i rummet. Mange vælger at placere en voluminøs pladesamling nederst i en reol med plads til pladespilleren ovenpå.

Hvordan fungere en grammofon?

Grammofonen blev oprindelig drevet af et håndsving, men i sidste halvdel af 1920'erne gik man efterhånden over til elektrisk drevne grammofoner. Princippet for afspilning og optagelse er det samme som for fonografen. Optagelsen af lyden skæres ned i pladematerialet ved hjælp af en stålstift (nål).

Er LP plader noget værd?

Hvis vinylen er i perfekt stand, er den mellem 5.000 – 7.000 kroner værd, vurderer Simon Busk. – Niel Youngs live-plade fra 1991, som hedder 'Weld', vinylen 'Harvest Moon” fra 1992, 'Unplugged' fra 1993 og andre vinyler fra 90'erne kan være mellem 200-1.000 kroner værd, siger Simon Busk.

Kan man fjerne knas på lp?

Synes du, at det knitrer og knaser, når du spiller vinylplader? Så prøv en pladevasker. Du har sikkert en pladebørste, hvis tynde hår skal feje støvet ud af pladerillerne. Desværre skubber den ofte bare støvet rundt i rillerne på lp'erne.

Hvad er Vinylpest?

vinyl pest helt frem til 1965. Det er et velkendt fænomen, at film på spoler og negative kan rammes af det såkaldte eddike syndrom, hvor emnet ”kitter” sammen og udvikler en kraftig lugt af eddike. Det er en kemisk nedbrydning, der desværre er fortløbende, og som i sidste ende vil føre til ”selv destruktion”.

Hvorfor LP?

Vil man gardere sig mod klimaskam, kan man med god samvittighed erhverve brugte lp'er. Dette er særligt relevant, hvis man går efter ældre indspilninger og værdsætter deres ”autentiske” klang, der ofte er mindre komprimeret end nyere mix og derfor kan klinge mere ”dynamisk”.

Hvad er målene på en LP?

Billedrammer til LP-cover (32x32 cm)

Hvad måler en plade?

I Danmark bliver de sidste lakplader udgivet i 1958. Herefter går man helt over over til vinyl. LP-pladen, som måler 12" (30 cm) i diameter, kommer på markedet samtidig med single-pladen. Den er lavet af vinyl og kører med 33⅓ omdrejninger i minuttet.

Hvordan bruger man en pladespiller?

Start med at montere pickuppen på tonearmen med de to skruer, tilslut de fire ledninger, og spænd skruerne svagt til, så pickuppen stadig kan bevæges en smule i armen. Herefter kan du justere pickuppen, så den har den rigtige vinkel i forhold til rillerne i pladen. Til dette skal du bruge en såkaldt ”protractor”.

Hvordan virker en pick up?

Pickuppen er den enhed, som opfanger/læser de forskellige variationer i selve rillen af vinylpladen og omdanner disse vibrationer til et lydsignal, som kan forstærkes og sendes ud gennem dine højtalerne. Der findes mange typer af pickupper til pladespillere, alle med deres unikke egenskaber og i alle prisklasser.