:

Hvad er Borlottibønner?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er Borlottibønner?
 2. Er kidneybønner giftige?
 3. Er kikærter en ært?
 4. Er bønner på dåse sunde?
 5. Hvor lang tid skal sorte bønner koge?
 6. Hvornår høstes Borlottibønner?
 7. Kan man bruge lagen fra kidneybønner?
 8. Hvad indeholder lektin?
 9. Er kikærter en nød?
 10. Hvad er Cannellinibønner?
 11. Hvilke bønner er sundest?
 12. Kan man spise for mange bønner?
 13. Hvordan tilbereder man sorte bønner?
 14. Kan man koge bønner uden iblødsætning?
 15. Hvornår høster man bønner?

Hvad er Borlottibønner?

Borlottibønner er relativt små bønner, der er marmorerede på overfladen. De ligner til forveksling pintobønner. En sort blandt borlottibønner er kendt under navnet tranebærbønner. Borlottibønner er en bælgfrugt.

Er kidneybønner giftige?

Rå bønner indeholder lektiner, der kan give opkastning, kvalme og diaré. Bønner skal derfor lægges i blød i 12 timer og koges mindst en halv time, før vi spiser dem. Især de rødbrune kidneybønner indeholder meget lektin.

Er kikærter en ært?

For kikærter er ikke ærter, men bønner. De har endda et andet navn: garbanzobønner, men det bliver aldrig brugt i Danmark. Kikærter smager nøddeagtigt og kan bruges til alt fra falaffel og hummus til gryderetter som erstatning for kød.

Er bønner på dåse sunde?

Står du i dit lokale supermarked og er fristet af de nemme bønner og linser på dåse, skal du endelig bare slå til. Der er ingen nævneværdig forskel på sundheden i de bælgfrugter, du opbløder og koger selv, og dem på dåse, der allerede er kogte – ud over kiloprisen, som altså er noget mere pebret for dåserne.

Hvor lang tid skal sorte bønner koge?

Beregn en kogetid på 30-45 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen, men det bliver sortfarvet af bønnerne. Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Hvornår høstes Borlottibønner?

Det er tegn på, at bønnerne er ved at være klar til at høste som friske bønner. Jeg venter til bælgene bliver lidt bløde, så de er lette at åbne og få fat i bønnerne. Venter jeg for længe, bliver bælgene lyslilla og bønnerne mere modne og hårde, og det skal de ikke være som friske bønner.

Kan man bruge lagen fra kidneybønner?

Når du åbner en dåse kidneybønner, så ligger de i en saltlage, hvor de har ligget i blød. Bønnerne er som sagt forkorte, og derfor klar til brug.

Hvad indeholder lektin?

Alle former for bønner indeholder lektin, som er et protein der findes i planter. de fleste er ufarlige for mennesker. Mange bønnesorter har et højt indhold af lektin f. eks tørrede havebønner, brune, hvide, røde sorte og brogede bønner, kidney bønner, limabønner og hestebønner.

Er kikærter en nød?

Kikært (Cicer arietinum) er en enårig, urteagtig plante med en mere eller mindre forgrenet, opret til overhængende vækst. Plantens frø, kikærter, er meget anvendt i madlavningen.

Hvad er Cannellinibønner?

Cannellini-bønner er hvide bønner. Du kan købe cannellini-bønner både tørrede eller på dåse. De har en mild smag. De tørrede bønner skal du sætte i blød i 10-12 timer og derefter koge dem, før du kan spise dem.

Hvilke bønner er sundest?

Bedste valg: Ligesom almindelige hvide bønner er butterbeans (også kaldet limabønner) et nøk bedre end de brune. Proteinindholdet er 15-20 procent højere, og der er flere fibre i dem og ekstra mange vitaminer og mineraler.

Kan man spise for mange bønner?

Der er som sådan ikke nogen øvre grænser for, hvor mange gram bælgfrugter du bør spise om dagen. Som tommelfingerregel kan du regne med 30-40 gram tørret bælgfrugt pr. person til fx salater eller gryderetter.

Hvordan tilbereder man sorte bønner?

Anvendelse. Sæt bønnerne i blød i mindst 10-12 timer. Kog dem i nyt, friskt vand i cirka 1 time. Brug dem i salater, supper og gryderetter eller til bønnemos i mexicansk tortilla.

Kan man koge bønner uden iblødsætning?

De kan godt koges direkte (dvs. uden iblødsætning), men kogetiden bliver betragtelig mindre, hvis frøene er udblødte. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter bælgfrugter i blød i koldt vand og på køl. Brug forholdet 1 dl frø til 3 dl vand.

Hvornår høster man bønner?

Alt efter hvilken slags bønner, du har plantet - og vejrforhold - kan du høste dem efter 50-70 dage. Du kan høste bønner i 3 udviklingsstadier: Bælge: Pluk bælgene, inden der udvikles frø. Selv om bælgene også kan være purpur, gule og grønne med rødstribning, kaldes de under et for 'grønne bønner'.