:

Hvad dækker begrebet sjældne jordarter over?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad dækker begrebet sjældne jordarter over?
 2. Hvilke miljømæssige udfordringer er der med sjældne jordarter?
 3. Hvor findes sjældne jordarter?
 4. Hvad bruger man sjældne jordarter til?
 5. Hvordan opstår sjældne jordarter?
 6. Hvad bruger man yttrium til?
 7. Hvor vil det især mærkes hvis der bliver mangel på de sjældne jordart metaller?
 8. Hvor findes sjældne metaller til telefoner?
 9. Hvilke metaller er der mangel på?
 10. Hvilke metaller har denne egenskab?
 11. Hvad for nogle metaller er der i en mobiltelefon?
 12. Er der mangel på metal?
 13. Hvad er jerns Metalegenskaber?
 14. Hvad er et ædelt metal?
 15. Hvilke metaller er der i en iPhone?

Hvad dækker begrebet sjældne jordarter over?

De sjældne jordarters metaller, ofte omtalt som blot sjældne jordarter, omfatter 17 grundstoffer (bestående af lanthaniderne samt yttrium og scandium) som alle er metaller (Tabel 1). Disse grundstoffer er kemisk meget tæt beslægtede og findes derfor altid sammen i mineralerne, men i forskellige forhold og mængder.

Hvilke miljømæssige udfordringer er der med sjældne jordarter?

Problemet er, at vi ikke har ubegrænset adgang til sjældne jordarter. De er svære at skaffe og Kina sidder lige nu på størstedelen af udvindingen. Det kan være med til at bremse udviklingen og produktionen af ”grønne”, energieffektive produkter.

Hvor findes sjældne jordarter?

På Månen indgår de sjældne jordarter i KREEP, som er et akronym for bestanddelene kalium, REE og fosfor (kemisk symbol 'P'). Sjældne jordarter er svært kompatible med de bjergartsdannende mineraler, og deres ioner er derfor nogle af de sidste, som krystalliserer i residualsmelten.

Hvad bruger man sjældne jordarter til?

Sjældne jordarter består af grundstofferne i det periodiske system fra nummer 57 (lanthan) til nummer 71 (lutetium)....

 • Forbrug af råstoffer.
 • Her produceres kritiske råstoffer.
 • Forsyningssikkerhed.
 • Råstofkrise.
 • Råstofpriser.
 • Klimaforandringer og fremtidens råstoffer.
 • Kritiske råstoffer i din mobil.

Hvordan opstår sjældne jordarter?

Stoffer længere oppe i det periodiske system dannes kun et sted, i supernovaer under eksplosionen hvor de så spredes i universet. Vores jjældne jordarter stammer altså fra en supernova der eksploderede før solsystemet blev dannet, det gælder også vort Guld, Sølv Uran osv, alle de tunge stoffer.

Hvad bruger man yttrium til?

Yttrium indgår i de fosforescerende stoffer der bruges i billedrør til at danne rødt lys, samt i kapper til gaslamper, hvor det erstatter det let radioaktive thorium. Yttrium bruges som katalysator for polymerisering af ætylen til polyætylen; den mest anvendte form for plastic.

Hvor vil det især mærkes hvis der bliver mangel på de sjældne jordart metaller?

Den kinesiske kontrol over sjældne jordarter får nu harddisk-priserne til at stige. Kina har tidligere forsøgt at bruge eksporten af sjældne metaller som et politisk våben.

Hvor findes sjældne metaller til telefoner?

Sydkorea er hjemland for en række af de store elektronikproducenter med Samsung og LG Electronics som de bedst kendte, men Kina er verdens største forbruger af metaller og er derfor på jagt efter nye steder, hvor metallerne findes, f. eks. i DR Congo i Afrika og Chile i Sydamerika.

Hvilke metaller er der mangel på?

Fem af de sjældne metaller er særligt i risikozonen: neodym, dysprosium, indium, tellurium og gallium. Det er stoffer, der især bruges til vind- og solenergi, som dermed er de mest truede teknologier.

Hvilke metaller har denne egenskab?

Fælles for metaller er tre egenskaber: De er strømledende, gode varmeledere og har metalglans. Egenskaberne er resultatet af den måde, hvormed metallers atomer forbinder sig, nemlig metalbindingen. Metaller har en tendens til at afgive elektroner, hvorved de bliver positive ioner – de er elektropositive.

Hvad for nogle metaller er der i en mobiltelefon?

Mobiltelefoner indeholder såvel ædle metaller i form af guld, sølv, kobber og platin, som en lang række stoffer, som ikke er så kendte, såsom indium, tantal og neodym. Disse er dog mindst ligeså væsentlige som de velkendte råstoffer, når man skal skabe en moderne smartphone.

Er der mangel på metal?

Der er mangel på aluminium i hele verden, og mange ordrer er allerede nu udskudt til 2022. Prisen på aluminium er steget 50 % siden laveste niveau i 2020, og udviklingen ser kun ud til at fortsætte. Derfor forklarer vi her den aktuelle markedssituation med hjælp fra Lars Tragstrup, Senior Sales Manager i Jyske Bank,.

Hvad er jerns Metalegenskaber?

Metallers egenskaber Fælles for metaller er tre egenskaber: De er strømledende, gode varmeledere og har metalglans. Egenskaberne er resultatet af den måde, hvormed metallers atomer forbinder sig, nemlig metalbindingen.

Hvad er et ædelt metal?

Ædelmetaller, fællesbetegnelse for guld, sølv og de seks platinmetaller samt deres legeringer. Da ædelmetallerne ikke angribes af vand, damp, ilt eller fortyndede syrer, og da de besidder behagelige farver, har en holdbar glans og er sjældne, har de i århundreder været symbol på magt, rigdom og uforgængelighed.

Hvilke metaller er der i en iPhone?

Mobiltelefoner indeholder såvel ædle metaller i form af guld, sølv, kobber og platin, som en lang række stoffer, som ikke er så kendte, såsom indium, tantal og neodym. Disse er dog mindst ligeså væsentlige som de velkendte råstoffer, når man skal skabe en moderne smartphone.