:

Hva betyr Kong Salomo og Jørgen Hattemaker?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hva betyr Kong Salomo og Jørgen Hattemaker?
 2. Hvor mange koner hadde Kong David?
 3. Hvor mange koner hadde Kong Salomo?
 4. Hva handler Salomos ordspråk om?
 5. Hvorfor ble Alf Prøysen så populær?
 6. Når levde kong Salomo?
 7. Hvem er sønnen til David?
 8. Hva gikk Visdomslæren i Israel ut på?
 9. Hvorfor ble tempelet i Jerusalem ødelagt?
 10. Hva er Salomos Ordtøke?
 11. Hva slags tekster finnes det i boka Høysangen i Bibelen?
 12. Hva handler Dørstokken heme om?
 13. Hva handler Julekveldsvisa om?
 14. Hvor lenge levde kong Salomo?

Hva betyr Kong Salomo og Jørgen Hattemaker?

Om ikke hodeplagget han laget er udødelig, er hattemakeren udødeliggjort i det norske språk av dikteren Alf Prøysen gjennom tittelen Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Det brukes i en rekke sammenhenger for å beskrive forskjellene mellom rik og fattig, mellom en betydningsfull og en ubetydelig person.

Hvor mange koner hadde Kong David?

Kong David

David av Israel Konge av Israel og Judea
EktefelleMikal, datter av Saul, Akinoam, Abigajil, Ma'aka, Haggit, Abital, Egla og Batseba.
FarIsai
MorNitzevet
BarnAbsalom, Amnon, Tamar og Salomo som ble hans etterfølger

Hvor mange koner hadde Kong Salomo?

I følge bibeltekstene hadde kong Salomo rundt 700 hustruer og 300 konkubiner (1. Kongebok 11,1-3). Mange av disse forbindelsene skal ha vært inngått av politiske hensyn, som ekteskapet med faraos datter. Tekstene beretter også om hustruer fra Edom, Moab, Sidon og hetittenes land.

Hva handler Salomos ordspråk om?

Salomos ordspråk er et skrift i Det gamle testamentet og Tanakh. Skriftet inneholder visdomsord fra ulike tradisjoner i det gamle Midtøsten. Ordspråkene er skrevet som en hjelp til å undervise og oppdra unge i moral og gudstro.

Hvorfor ble Alf Prøysen så populær?

Gjennom sanger som Husmannspolka, Tango for to, Lillebrors vise, Du ska få en dag i mårå, Julekveldsvise, Jørgen Hattemaker, Musevisa og Romjulsdrøm ble han uhyre populær gjennom 1950- og 1960-tallet, både blant barn og voksne.

Når levde kong Salomo?

Salomo
Fødtca. 989 f.Kr. Jerusalem
Dødca. 931 f.Kr. Jerusalem
BeskjeftigelseMonark, hersker, Islams profeter
EmbeteKing of Israel (970 f.Kr. – 931 f.Kr.) profet (islam)

Hvem er sønnen til David?

SalomoAbsalomShephatiahAdonjaAmnonShammua Kong David/Sønner

Hva gikk Visdomslæren i Israel ut på?

Hva gikk visdomslæren i Israel ut på? At gud hadde skapt en god verden, der alle hadde sin plass. Menneskenes oppgave var å forstå hva gud ville, og så innrette seg etter det. Alle menneskene var utstyrt med evnen til å velge den rette vei.

Hvorfor ble tempelet i Jerusalem ødelagt?

Salomos tempel, som er kjent som det første tempelet i Jerusalem, ble ødelagt i år 586 f.Kr. da jødene ble sendt landflyktighet i Babylon. Konstruksjonen av det nye tempelet begynte i 535; etter et opphold fortsatte arbeidet en gang rundt 521 f.Kr. og ble fullført i 516 og innviet året etter.

Hva er Salomos Ordtøke?

Salomos ordtøke er ei bok i Det gamle testamentet. Boka samlar israelittaranes fond av folkeleg visdom. Samlinga har neppe direkte tilknyting til kong Salomo, men han må ha vore ein velyndar av slik dikting.

Hva slags tekster finnes det i boka Høysangen i Bibelen?

I jødisk tradisjon leses Høysangen som en allegori på forholdet mellom Gud og Israel, i kristendommen som en allegori på Kristus og kirken som «Kristi brud». Senere har tekstene bidratt til å utvikle mariologien (teologi om jomfru Maria) og middelalderens brudemystikk.

Hva handler Dørstokken heme om?

I Alf Prøysens debutbok Dørstokken heme (1945) handler tre av novellene om mennesker som utvikler psykiske lidelser. Artikkelen tar for seg hvordan Prøysen beskriver de psykiske lidelsene hos de tre kvinnene. Med bakgrunn i psykodynamisk teori drøftes også hva som kan ha vært utløsende faktorer.

Hva handler Julekveldsvisa om?

«Julekveldsvisa» handler om ei mor som forbereder julen. Hun samler barna ved vinduet. De skal se etter den vakre julestjerna. Noe av dette gjorde også Prøysen-familien.

Hvor lenge levde kong Salomo?

(970 f.Kr. –931 f.Kr.)