:

Hvad er ex Jugoslavien?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er ex Jugoslavien?
  2. Hvad er civilbegrebet i krig?
  3. Hvordan gik Danmark i krig?
  4. Hvor mange danskere har mistet livet i krig?
  5. Kan en dræbt soldat blive dræbt i krig?

Hvad er ex Jugoslavien?

Jugoslavien var et land på Balkanhalvøen, der eksisterede i forskellige konfigurationer fra 19. Først som kongerige fra 19, siden som socialistisk republik fra 19, og føderalrepublik fra 19 (Fra 2003 også kendt som Serbien og Montenegro).

Hvad er civilbegrebet i krig?

  • Militærhistorikeren har fremlagt sin forskning i en ny bog om civile i krig, ’Civilians at War’, hvor en række danske og internationale forskere har undersøgt udviklingen af civilbegrebet fra 1500-tallet og frem til i dag. Hans forskning begynder i en tid, hvor middelalderens brutalitet og krigsskikke stadig var gældende.

Hvordan gik Danmark i krig?

  • Fra 19 gik Danmark i krig tre gange – først i Kosovo, siden i Afghanistan og Irak. De politiske beslutninger om at gå i krig og krigenes konsekvenser er blevet diskuteret bredt, heriblandt ikke mindst debatten om den omstridte lukning af kommissionen, der skulle kulegrave den danske krigsdeltagelse i Afghanistan, og Irak-krigen, ...

Hvor mange danskere har mistet livet i krig?

  • De seneste 25 år har Danmark sendt flere end 30.000 soldater i krig – nogle flere gange – og 68 danskere har mistet livet. ”Appetitten vokser, mens man spiser,” som en militærekspert har formuleret det med henvisning til, at den danske krigsdeltagelse på Balkan i 1990’erne gav selvtillid og mod på en mere aktivistisk udenrigspolitik.

Kan en dræbt soldat blive dræbt i krig?

  • Soldater kan blive dræbt i krig. Sådan er det. Men når mennesker uden uniform omkommer, så gør det ekstra ondt på os. Også selvom en dræbt soldat lige så vel kan være nogens kæreste, nogens søn, nogens far, nogens datter eller nogens bedste ven, som en civil person kan være det.