:

Hvordan er Kina blevet en stormagt?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvordan er Kina blevet en stormagt?
  2. Har Kina en militær supermagt?
  3. Er Kina i stand til at sende mennesker til Månen?
  4. Var Kina i stand til at spille sikkerhedspolitisk rolle i rummet?
  5. Kan Kina hamle op med USA?

Hvordan er Kina blevet en stormagt?

Fra at være et fattigt landbrugssamfund er Kina hastigt blevet en økonomisk stormagt. Væksten har været enestående, og mange hundrede millioner kinesere er løftet ud af fattigdom. Kina er i dag et laboratorium for teknologisk og social udvikling, men befolkningen har stadig begrænsede civile og politiske rettigheder.

Har Kina en militær supermagt?

  • Ifølge Kinas præsident Hu Jintao vil landet ikke være en militær supermagt, og er det ifølge Erik Beukel heller ikke. Her trykker præsidenten hånd med supermagten USA's forsvarsminister Robert S. Gates, 11. januar 2011. (Foto: Master Sgt. Jerry Morrison, U.S. Air Force ( www.defense.gov )).

Er Kina i stand til at sende mennesker til Månen?

  • Kina ser heller ikke ud til at forberede et større kapløb til Månen, selv om de officielt har som mål at sende mennesker til Månen. Det program skrider frem i et meget roligt tempo, der først vil føre frem til en bemandet landing efter 2030. Det er nok her, at Kina adskiller sig mest fra vesten: Nemlig ved at planlægge over meget lange tidsrum.

Var Kina i stand til at spille sikkerhedspolitisk rolle i rummet?

  • Man talte både med rumforskere, men også med eksperter i sikkerhedspolitik. Landingen vakte stor opsigt, men den blev ikke alene set som en rumbedrift, men også som et tegn på, at nu Kina er i stand til at spille en sikkerhedspolitisk rolle ude i rummet af betydning for hele verden.

Kan Kina hamle op med USA?

  • Ifølge Erik Beukel kan Kina ikke hamle op med USA, når det gælder militær magt. Her er USA klart foran. Han forklarer: »USA er en militær supermagt, netop fordi dets våben har global rækkevidde, mens Kina kun er det i sit nærområde – for eksempel i forhold til Taiwan og Japan«.