:

Er det farlig å fyre med gran?

Indholdsfortegnelse:

 1. Er det farlig å fyre med gran?
 2. Hvorfor smeller det i veden?
 3. Er furuved bra?
 4. Kan ved bli for gammel?
 5. Hva regnes som hardved?
 6. Hvilken tresort er best å fyre med?
 7. Er Eikeved bra?
 8. Hvilket treslag har høyest brennverdi?
 9. Hvilken tresort brenner dårligst?
 10. Hvilket tre brenner best?
 11. Hvor lenge kan ved stå ute?
 12. Hvor lenge varer en vedkubbe?
 13. Hvilket tre er best ved?
 14. Hvilken tresort er hardest?
 15. Hva er best bjørkeved eller blandingsved?

Er det farlig å fyre med gran?

- Hva slags treslag er best å fyre med? - Bjørk er mest vanlig, men all ved brenner, og det er et poeng, det må ikke være bjørk. Har du ikke behov for veldig mye varme så kan du klare deg godt med gran, furu, osp eller or, sier Gjølsjø.

Hvorfor smeller det i veden?

Hvorfor spraker og smeller det i noen trearter?: Gran- og furuved inneholder kvaelommer. Når veden varmes opp gjøres fuktigheten i veden om til gass. Gassen utvider seg inni lommen og øker trykket mot veggene.

Er furuved bra?

Noen hevder at vedkubber av furu soter mye og kan skape risiko for pipebrann. Men dette er feil. Forskere ved Sintef er klare på at når man fyrer på riktig måte, med god lufttilførsel, så er furuvirket utmerket ved som ikke skaper spesielle problemer verken i ovn eller pipe.

Kan ved bli for gammel?

Står den litt for fuktig utsatt så kan det faktsik begynne å vokse sopp på den og den kan begynne å mugne. Dekk den godt til over men med masse lufting i rundt så kan den stå i mange år. Ikke lurt å stable den inntil en vegg eller no om den skal stå lenge, veggen og veden kan faktisk råtne.

Hva regnes som hardved?

Hardved, brukes i Norge som betegnelse på særlig harde treslag som eik, bøk, ibenholt, med mer.

Hvilken tresort er best å fyre med?

De tresortene som regnes som den beste peisveden er rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk. Bøk og rogn varmer mest pr. volum, og lønn, eik og ask er nest best. Bjørk, furu, svartor og selje deler tredjeplassen.

Er Eikeved bra?

Hvilken tresort skal man velge? De tresortene som regnes som den beste peisveden er rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk. Bøk og rogn varmer mest pr. volum, og lønn, eik og ask er nest best.

Hvilket treslag har høyest brennverdi?

Resultatene viste at de tyngste treslagene hadde høyest brennverdi. - Helt på topp kom kristtorn, deretter barlind, bøk, eik, ask og så først rogn, litt over alm i brennverdi, forteller Gjølsjø. Kristtorn og barlind er arter som aldri blir noe særlig større enn 10-12 meter høye. - Men veden er svært tung og sterk.

Hvilken tresort brenner dårligst?

De tresortene som egner seg minst for vedfyring er osp, gran og gråor, da disse brenner raskt opp og gir minst varmeutbytte pr. volum. Når du skal kjøpe ved, og du blir tilbudt blandingsved, lønner det seg å spørre om hvilke tresorter den inneholder, og gjerne fordelingen av dem.

Hvilket tre brenner best?

Resultatene viste at de tyngste treslagene hadde høyest brennverdi. - Helt på topp kom kristtorn, deretter barlind, bøk, eik, ask og så først rogn, litt over alm i brennverdi, forteller Gjølsjø. Kristtorn og barlind er arter som aldri blir noe særlig større enn 10-12 meter høye.

Hvor lenge kan ved stå ute?

Veden kan fint oppbevares ute hele året. Ved utendørs oppbevaring elimineres også risikoen for innvendige råte- og insektskader. For å unngå potensielle skader på yttervegg er det viktig at veden ikke stables tett inntil kledning på yttervegg.

Hvor lenge varer en vedkubbe?

Hvis du bare fyrer i stua om kvelden etter jobb, og du har en effektiv, nyere vedovn eller lukket peis, varer en vedsekk antagelig to kvelder. Så da kommer månedsforbruket an på hvor mye du er hjemme. Er du ofte hjemme hele dagen og trenger å varme opp flere rom, vil du ha bruk for mye mer ved, naturligvis.

Hvilket tre er best ved?

Resultatene viste at de tyngste treslagene hadde høyest brennverdi. - Helt på topp kom kristtorn, deretter barlind, bøk, eik, ask og så først rogn, litt over alm i brennverdi, forteller Gjølsjø. Kristtorn og barlind er arter som aldri blir noe særlig større enn 10-12 meter høye.

Hvilken tresort er hardest?

De hardeste treslaga er ask, barlind, bøk, einer, lønn, rogn eik, hassel og kristtorn. Blant de mjukeste er furu, gran, lind og osp.

Hva er best bjørkeved eller blandingsved?

Blandingsved er faktisk optimalt Både forskere og ved-spesialister er enige om èn ting: det er at blandingsved faktisk er å foretrekke. Selje, rogn, gran, osp, or, ask, eik, bjørk – en god kortreist blanding av treslag er det mest fyrrige.