:

Hva er historien til Vishnu?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hva er historien til Vishnu?
 2. Hvordan blir Krishna fremstilt?
 3. Hva er spesielt med Vishnu?
 4. Hvorfor ber man til Vishnu?
 5. Hva er symbolet til Shiva?
 6. Hva gjorde Krishna?
 7. Hva står gudene i hinduismen for?
 8. Hvem tilber Vishnu?
 9. Hvem tilber Durga?
 10. Hvor kommer Durga fra?
 11. Hvem er Durga og hvordan ble hun skapt?

Hva er historien til Vishnu?

Fortellingen handler om en tid da demonen Bali hadde blitt konge over verden. Men Balis styre var ondt, han tenkte bare på seg selv og sin makt. Da steg Vishnu ned i form av dvergen Vamana. En gang inviterte Bali til selskap, og alle guder, ånder og konger kom i selskapet.

Hvordan blir Krishna fremstilt?

Framstilling. Krishna-skikkelsen kan inneholde elementer av en historisk personlighet, men han er i det vesentlige en mytisk figur. Vi finner ham omtalt i det store indiske eposet Mahabharata, inkludert Bhagavadgita, som en ung prins som støtter det rette (dharma) og forkynner verdien av uselviske handlinger.

Hva er spesielt med Vishnu?

Vishnu blir framstilt med fire armer som holder en konkylie, lotusblomst, diskos og en klubbe. Han rir på den store ørnen Garuda eller kjempeslangen Shesha. Han oppfattes som en gud fylt med kjærlighet og medfølelse. Derfor blir han ofte kalt kjærlighetens gud.

Hvorfor ber man til Vishnu?

Vishnu er en indisk gud. Sammen med Shiva og en rekke gudinner dominerer han det religiøse livet i hinduismen. Særlig viktig er hans rolle som verdensordenens opprettholder, og for å redde verden griper han i kritiske øyeblikk inn ved å «stige ned» på jorden (se avatara).

Hva er symbolet til Shiva?

Hans symbol, linga, har form av en fallos. Som Nataraja, «dansens herre», frembringer og tilintetgjør han universet. Shivas dobbelthet kommer også til uttrykk ved at han veksler mellom perioder som asket og som ektemann til Parvati.

Hva gjorde Krishna?

Etter å ha blitt voksen måtte Krishna oppfylle sin skjebne; han dro til sin onkels rike, drepte Kamsa og ble selv fyrste. I denne rollen utkjempet han mange slag og drepte mange demoner. Krishna er også kjent som vognføreren til Prins Arjuna under slaget ved Kurukshetra som omtales i Bhagavadgita.

Hva står gudene i hinduismen for?

De tre viktigste gudene er Brahma, som skapte verden, Vishnu, som opprettholder verden, og Shiva, som ødelegger den. Dette viser tre sider ved livet for en hindu. Verden skapes, opprettholdes og ødelegges, og så skapes den igjen. Slik er det også for mennesker, tror hinduene.

Hvem tilber Vishnu?

Vishnuismen er den største retningen og utgjør omtrent 70 % av alle hinduer, ca. 700 millioner mennesker. Her er fokuset på å tilbe guden Vishnu, eller en av hans avatarer (gudenedstigninger), slik som Rama og Krishna. Noen tilber også Krishna og Rama som en egen gud og ikke bare en avatar av Vishnu.

Hvem tilber Durga?

Utallige templer er viet Durga, og hun er utvilsomt blant de mest populære gudene i hinduismen, også i dag.

Hvor kommer Durga fra?

Har opprinnelse i det indiske subkontinentet som respekterer og hyller den hinduistiske gudinnen Durga. Durga betyr gudinne og puja betyr tilbe. Ridedyret til Durga er løve, og hennes mann er Shiva. Gudinnen har ti armer, og i hver hånd har hun en makt for å bekjempe det onde.

Hvem er Durga og hvordan ble hun skapt?

Durga er den krigerske moderguden som ble skapt av den felles innsatsen til de andre gudene. Hun reddet verden fra demonen Mahishasur og hans hær. Demonen kunne ta forskjellige former.