:

Hvornår begyndte man at malke køer?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår begyndte man at malke køer?
 2. Hvad er kvægets naturlige adfærd?
 3. Hvor stammer en ko fra?
 4. Hvor mange køer er der i Danmark 2022?
 5. Hvornår bliver malkekøer slagtet?
 6. Hvornår kom de første køer til Danmark?
 7. Hvor mange malkekøer i Danmark?
 8. Er der fundet knogler i moser?

Hvornår begyndte man at malke køer?

De første tamme køer kom til Danmark for cirka 5.000 år siden.

Hvad er kvægets naturlige adfærd?

Et vanedyr med stort behov for hvile Køer er vanedyr, der fra naturens hånd bedst trives med rutiner. En ko ligger ned mere end halvdelen af sit liv – helt op til 14 timer i døgnet. Den sover dog ikke i alle disse timer. Faktisk døser koen mere end den sover og kan også stå op og tygge drøv, mens den døser.

Hvor stammer en ko fra?

Alle køer stammer fra uroksen. Uroksen var en stor okse, som blev fanget og tæmmet i Sydeuropa for cirka 8.000 år siden. De første køer kom til Danmark for cirka 5.000 år siden. Uroksen levede i Europa, Nordafrika og Asien.

Hvor mange køer er der i Danmark 2022?

Tabel 1.

RaceLevende dyr registreret pr.:
1/2-2022
Dansk Jersey154.293142.300
Dansk Rødbroget Kvæg8851.736
Finsk Ayrshire391

Hvornår bliver malkekøer slagtet?

 • De fleste malkekøer i Danmark bliver slagtet, når de har produceret mælk i tre år. De er omkring fem år og har fået tre kalve. Vi spiser kødet fra malkekoen, når den er slagtet. Hakket oksekød kommer ofte fra malkekøer.

Hvornår kom de første køer til Danmark?

 • De første køer kom til Danmark for cirka 5.000 år siden. Uroksen levede i Europa, Nordafrika og Asien. Vi ved meget om urokser, for der er fundet knogler mange steder. De ældste fund i Danmark er 10.000 år gamle. Knoglerne er fundet i moser. Der har tit været pilespidser i dem. Det viser, at danskerne har gået på jagt efter urokser.

Hvor mange malkekøer i Danmark?

 • Der er mere end 570.000 malkekøer og næsten 250.000 kødkvæg i Danmark. De fleste malkekøer i Danmark bliver slagtet, når de har produceret mælk i tre år. De tre mest almindelige malkekoracer i Danmark er dansk holstein, jersey og rød dansk malkerace. Dansk holstein er hvid og sort.

Er der fundet knogler i moser?

 • Vi ved meget om urokser, for der er fundet knogler mange steder. De ældste fund i Danmark er 10.000 år gamle. Knoglerne er fundet i moser. Der har tit været pilespidser i dem. Det viser, at danskerne har gået på jagt efter urokser. Der var kød nok på urokserne til at mætte mange munde. Uroksen var kæmpestor.