Hvorfor er Danmark et industriland?
Indholdsfortegnelse:
- Hvorfor er Danmark et industriland?
- Hvad sker under industrialiseringen?
- Hvilken faktor var afgørende for industrialiseringen i Danmark?
- Hvad var den japanske industrialisering?
- Hvad var perioden før industrialiseringen?
Hvorfor er Danmark et industriland?
Efter 2. verdenskrig var det blevet moderne at snakke om Danmark som et industriland, og i 1960'erne kom eksporten af industrivarer over 50 procent af den danske eksport. Det varede dog kun kort, før man i stedet begyndte at tale om det postindustrielle samfund.
Hvad sker under industrialiseringen?
- Under industrialiseringen sker der en udbredelse af industrielle processer: De håndværksmæssige produktionsformer afløses af stordrift, masseproduktion, øget brug af maskinkraft og specialisering af arbejdsprocesserne (arbejdsdeling). Industrialisering ledsages typisk af en generel økonomisk vækst.
Hvilken faktor var afgørende for industrialiseringen i Danmark?
- En vigtig faktor for industrialiseringen i Danmark var landboreformerne i slutningen af 1700-tallet. Med dem kom blandt andet ophævelsen af stavnsbåndet i 1788. Stavnsbåndet havde gjort det ulovligt for mænd og drenge at forlade det gods, hvor de var hjemmehørende.
Hvad var den japanske industrialisering?
- Den japanske industrialisering var et nationalistisk projekt, styret af staten og ført ud i livet af lokale storkoncerner med en underskov af leverandørvirksomheder.
Hvad var perioden før industrialiseringen?
- Hvad var den teoretiske baggrund for industrialiseringen? Perioden før industrialiseringen kaldes merkantilismen. Begrebet stammer fra den britiske økonom og filosof Adam Smiths ”Wealth of Nations” (”Nationernes velstand”) fra 1776.