:

Hvad kendetegner et industriland?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad kendetegner et industriland?
  2. Hvad var industrialiseringen?
  3. Hvilken faktor var afgørende for industrialiseringen i Danmark?
  4. Hvornår begyndte industrialiseringen?
  5. Var industrialiseringen afgørende for udviklingen?

Hvad kendetegner et industriland?

Et industriland (forkortet iland) er et (økonomisk) udviklet land i form af en suveræn stat, der har stærk, udviklet økonomi og avanceret infrastruktur i forhold til mindre industrialiserede stater (de såkaldte underudviklede lande eller udviklingslande (ulande)).

Hvad var industrialiseringen?

  • Industrialiseringen var dog meget mere end en effektivisering af samfundet – den var også en af forudsætningerne for den demokratiseringsproces i den vestlige verden, der blandt andet førte til den danske velfærdsstat. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device.

Hvilken faktor var afgørende for industrialiseringen i Danmark?

  • En vigtig faktor for industrialiseringen i Danmark var landboreformerne i slutningen af 1700-tallet. Med dem kom blandt andet ophævelsen af stavnsbåndet i 1788. Stavnsbåndet havde gjort det ulovligt for mænd og drenge at forlade det gods, hvor de var hjemmehørende.

Hvornår begyndte industrialiseringen?

  • Før industrialiseringen var nærmest alt energiforbrug baseret på enten muskelkraft, dyr, vandkraft eller afbrænding af træ. Industrialiseringen markerer derfor også begyndelsen på en intensivering af menneskets forbrug af fossile brændstoffer. Forbrug af kul, gas og olie er tæt forbundet med effektiviseringen af produktionen af varer.

Var industrialiseringen afgørende for udviklingen?

  • Men også forandringer i befolkningssammensætningen spillede en afgørende rolle for udviklingen. Industrialiseringen var dog meget mere end en effektivisering af samfundet – den var også en af forudsætningerne for den demokratiseringsproces i den vestlige verden, der blandt andet førte til den danske velfærdsstat.