:

Hvordan startet imperialismen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan startet imperialismen?
 2. Hvorfor åpnet Japan for handel med vestlige makter i 1853?
 3. Hvor spiser japanerne julaften?
 4. Hva skjedde i Hiroshima i 1945?
 5. Har Japan vært en koloni?
 6. Hva gjorde Japan under 2 verdenskrig?
 7. Hva spiser franskmenn på julaften?
 8. Hvad er imperialisme?
 9. Hvad var imperialismens tidsalder?
 10. Var våbenindustrien en vigtig forudsætning for imperialismen?
 11. Var imperialismen en ansporing til perioden?

Hvordan startet imperialismen?

- Noen av drivkreftene bak imperialismen er en blanding av maktkamp mellom stormaktene, økonomiske interesser, billige råvarer, store muligheter for jordbruk og nasjonalisme. Da Tyskland og Italia var blitt samlet bestod Europa av selstendige sterke stater som kunne konsentrere seg om kun seg selv og å bli større.

Hvorfor åpnet Japan for handel med vestlige makter i 1853?

Perry tvang Japan til å åpne for handel med vestverdenen i 1854. Nedverdiget av ulike traktater og avtaler, og med utsikter til å miste sin suverenitet til en imperialistisk stat, startet Japan en rask endring av landet fra et nærmest middelaldersk samfunn til å bli en industrinasjon.

Hvor spiser japanerne julaften?

Hver jul flokker millioner av japanere til hurtigmatrestauranten KFC, Kentucky Fried Chicken, for å spise julemiddagen.

Hva skjedde i Hiroshima i 1945?

8:15 om morgenen 6. august 1945 slapp B-29-bombeflyet «Enola Gay» atombomben som var kalt «Little Boy» over Hiroshima. Bomben hadde en estimert sprengkraft tilsvarende 15 000 tonn TNT. Den drepte umiddelbart cirka 70 000 mennesker og i løpet av året hadde 140 000 dødd av atombomben.

Har Japan vært en koloni?

I 1904 ble det krig mellom Russland og Japan. Korea ble tvunget med på Japan sin side, og i 1905 vant Japan krigen og Korea ble annektert av Japan. Japan styrte kolonien med hard hånd og flere opprør ble brutalt slått ned. Særlig etter utbruddet av krigen mellom Kina og Japan i 1937, og den påfølgende 2.

Hva gjorde Japan under 2 verdenskrig?

Under andre verdenskrig var Japan alliert med Nazi-Tyskland, og det japanske angrepet på Pearl Harbor brakte også USA med i krigen. Japan overga seg 15. august 1945, i etterkant av USAs atomangrep og Sovjetunionens invasjon av japansk-okkuperte områder i Kina.

Hva spiser franskmenn på julaften?

Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever Et typisk fransk julemåltid består av mange ulike retter, som ikke overraskende består av flere eksklusive råvarer. Vi snakker gåselever, fylte snegler, kamskjell og østers. Typisk fransk luksus der altså!

Hvad er imperialisme?

 • Men imperialisme er mere end blot indlemmelse af nye territorier, som så får samme status som resten – det indebærer også dominans og udbytning af disse områder.

Hvad var imperialismens tidsalder?

 • Imperalismens tidsalder strækker sig fra 1870 til første verdenskrig. Hovedaktører: Europæiske stormagter - Storbritannien, Frankrig og Tyskland, underlagde sig store områder i Asien og Afrika. USA og Japan hører også til de imperialistiske stater, men de holdt sig indenfor hvert deres geografiske interessesfære.

Var våbenindustrien en vigtig forudsætning for imperialismen?

 • Udviklingen af våbenindustrien var en anden vigtig teknologisk forudsætning for imperialismen. Små europæiske enheder fik mulighed for at udfordre større hære. Det gjorde det muligt for nogle få europæiske administratorer og officerer dominere landområder med store befolkninger både i Asien og Afrika.

Var imperialismen en ansporing til perioden?

 • Imperialismen blev også en ansporing til periodens racistiske teorier, der ud fra videnskabelige argumenter kunne påvise de dominerende folks underlegenhed i forhold til de europæiske erobrere. Europæernes behov for råvarer, afsætningsmuligheder, strategiske positioner og prestige var større end nogensinde.