:

Hvem styrte Sør-Vietnam?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvem styrte Sør-Vietnam?
  2. Hvilke land deltok i Vietnamkrigen?
  3. Hvem styrte Nord-Vietnam?
  4. Hvem styrer i Vietnam?
  5. Hvorfor involverte USA seg inn i Vietnamkrigen?
  6. Hvorfor ble Vietnam splittet?
  7. Er det diktatur i Vietnam?
  8. Kunne USA ha vunnet Vietnamkrigen?

Hvem styrte Sør-Vietnam?

Etter Vietnamkrigen «Den provisoriske revolusjonære regjering» hadde ingen reel makt før den overtok formelt styringen av Sør-Vietnam etter Saigons fall i 1975 under navnet Republikken Sør-Vietnam. Den styrte Sør-Vietnam frem til hele landet ble underlagt Den sosialistiske republikk Vietnam året etter.

Hvilke land deltok i Vietnamkrigen?

Sørkoreanske, australske og flere andre lands tropper deltok på USAs og Sør-Vietnams side. Nord-Vietnam mottok på sin side omfattende hjelp fra Kina og Sovjetunionen. Om lag to millioner vietnamesere, en halv million kambodsjanere og lao, og 58 220 amerikanere mistet livet.

Hvem styrte Nord-Vietnam?

Første statsminister og president var Ho Chi Minh, som ledet landet fram til sin død i 1969. Etter delingen fulgte en masseutvandring fra nord til sør og omvendt. Særlig var det mange katolikker som flyktet fra kommuniststyret.

Hvem styrer i Vietnam?

Vietnam er en sosialistisk republikk med ett politisk parti. Presidenten velges for fem år, som er den perioden nasjonalforsamlingen og regjeringen sitter. Nasjonalforsamlingen, med 498 medlemmer som velges i allmenne valg, er øverste organ for folkets makt og har i senere år fått økt politisk innflytelse.

Hvorfor involverte USA seg inn i Vietnamkrigen?

Da den franske kolonimakten i 1954 ble kastet ut av Vietnam ble landet delt i et kommunistisk Nord-Vietnam og et vestligstøttet regime i sør. USA fryktet at en nordvietnamesisk seier også i sør ville bli starten på en kommunistisk erobring av hele Sørøst-Asia, og startet en voldsom militær oppbygging i Sør- Vietnam.

Hvorfor ble Vietnam splittet?

Samtidig som Vietnam vant sin selvstendighet ble landet delt i to som følge av politiske uenigheter – en kommunistisk stat i nord og en vestlig-støttet stat i sør. Nord-Vietnam ønsket å gjenforene landet med makt og i 1957 brøt det ut krig mellom de to delene.

Er det diktatur i Vietnam?

Vietnam er en kommunistisk ettpartistat, hvor kommunistpartiet i realitet har makt til å kontrollere alle deler av samfunnet.

Kunne USA ha vunnet Vietnamkrigen?

Selv om dette ikke skjedde og offensiven militært sett ikke var vellykket, førte den til store tap og gjorde det klart at USA og Sør-Vietnam ikke kunne vinne krigen militært, etter å rapportert over lang tid at slik seier var innenfor rekkevidde.