:

Hvilke konsekvenser fikk innvandringen fra Europa til Amerika for indianerne?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilke konsekvenser fikk innvandringen fra Europa til Amerika for indianerne?
 2. Hva betyr Native American?
 3. Hva trodde indianerne på?
 4. Hva jakter indianere på?
 5. Hvilke konsekvenser fikk utvandringen til Amerika for Norge?
 6. Hvilke konsekvenser fikk møtet med europeerne for de innfødte i Amerika?
 7. Hva kan man kalle indianere?
 8. Hva kaller man indianere i dag?
 9. Hadde indianere skjegg?
 10. Hvordan jakter indianere?
 11. Hva slags mat spiser indianere?
 12. Hvem utvandrer fra Norge?
 13. Hvor i Amerika bosatte de fleste nordmennene seg?
 14. Hvorledes Nordamerika koloniserede?
 15. Hvad kalder man indianerne for?
 16. Hvordan ændrede indianerne livet for indianerne?
 17. Hvor gammel var indianernes hest?

Hvilke konsekvenser fikk innvandringen fra Europa til Amerika for indianerne?

I Europa, og over hele det eurasiske kontinentet, var folk blitt utsatt for sykdommer som forkjølelse, kopper og annet, slik at de hadde opparbeidet seg en viss immunitet. Indianerne hadde ingen slik immunitet, og konsekvensen var dødelig.

Hva betyr Native American?

Amerikanske urfolk, før ofte beskrevet med ordet «indianere», er på norsk en fellesbetegnelse på de opprinnelige folkene som levde på kontinentene som europeerne kalte for Amerika.

Hva trodde indianerne på?

Indiansk religion er generelt sett preget av medisinmenn eller sjamanisme, det vil si rituell innvielse til trosinnholdet. De ulike stammenes trosforestillinger omfatter jordens opprinnelse, menneskenes forhold til dyr, naturkreftene og himmelegemene, og livet etter døden.

Hva jakter indianere på?

Fugler, vilt og særlig fisk sto på menyen. Nez percé-indianerne var kjent for sine evner med fiskegarn og avanserte ruser.

Hvilke konsekvenser fikk utvandringen til Amerika for Norge?

Mange lokalsamfunn, særlig i innlandsområdene i Sør-Norge, hadde nedgang i folketallet i andre halvdel av 1800-tallet på grunn av utvandring. Befolkningen i Norge som helhet fortsatte likevel å øke tross utvandring, og økte med hele en million mellom 18.

Hvilke konsekvenser fikk møtet med europeerne for de innfødte i Amerika?

Mange holder Colombus direkte eller indirekte ansvarlig for at millioner av innfødte døde, at europeerne utnytta de infødte amerikanerne, og slaveriet i Karibia og for utsletting av mye av den amerikanske kulturen. Andre gir ham æren for mye av den europeiske kulturen som tok seg til vest av kulturen.

Hva kan man kalle indianere?

Sjefredaktør i Store norske leksikon (SNL), Erik Bolstad, avviser overfor NRK at rasistiske undertoner er blant årsakene til at leksikonet mener indianere heller bør kalles «amerikansk urbefolkning».

Hva kaller man indianere i dag?

Oppslagsordet «indianer» er definert som «et vanlig, men misvisende begrep for urbefolkningen i Amerika». Hovedartikkelen i leksikonet heter « den amerikanske urbefolkningen ».

Hadde indianere skjegg?

Indianerne fikk skjegg På kobberstikk fra 1500-tallet er indianere og andre fremmede folk fra fjerne områder alltid avbildet med fullskjegg. Ikke fordi de hadde skjegg i virkeligheten – noe man gjorde oppmerksom på i tekstene – men fordi man på den måten kunne vise at de tilhørte kategorien villmenn.

Hvordan jakter indianere?

Stridsøksen var et viktig symbol for indianere og ble oftere brukt til å besegle avtaler enn til å knuse fiendenes hodeskaller. Øksen var gjerne hul slik at den også lett kunne brukes som pipe.

Hva slags mat spiser indianere?

De spiser ikke kjøtt, og fugler spiser de bare en sjelden gang. De lever av mat de dyrker selv, som maniok (kassava) og mais, og av fisk. Fisk er veldig viktig for dem. Fisk er grunnleggende for de store festene deres og den blir brukt som byttemiddel.

Hvem utvandrer fra Norge?

Årlig utvandrer omtrent 30 000 personer fra Norge. Utvandringen har økt tydelig de siste tiårene. Omtrent 80 prosent av utvandrerne er personer som tidligere har innvandret til Norge. Sannsynligheten for å utvandre er høyere for arbeids- og utdanningsinnvandrere enn for flyktninger og familieinnvandrere.

Hvor i Amerika bosatte de fleste nordmennene seg?

Washington – 368 000. Nord-Dakota – 193 000. Illinois – 179 000. Iowa – 167 000.

Hvorledes Nordamerika koloniserede?

 • Længe før europæerne koloniserede det nordamerikanske kontinent, eksisterede der en række indfødte stammer, som levede af jagt, fiskeri og landbrug. I dag forbinder mange den amerikanske indianer med prærieindianerne fra det centrale Nordamerika – kendt fra westernfilm og Lucky Luke.

Hvad kalder man indianerne for?

 • På trods af fejltagelsen forsatte man i mange år med at kalde kontinentets indfødte for indianere, hvis ikke man da kaldte dem rødhuder eller vilde. Igennem det 20. århundrede har der både blandt indianerne selv og hos den hvide majoritetsbefolkning været store diskussioner af, hvad man egentlig skal kalde indianerne.

Hvordan ændrede indianerne livet for indianerne?

 • Med europæernes ankomst fra slutningen af 1400tallet og fremefter ændredes livet for indianerne radikalt. Europæerne medbragte foruden en masse sygdomme, som indianerne ikke var immune overfor, også en brutal og overlegen fremfærd mod det oprindelige folk.

Hvor gammel var indianernes hest?

 • Indianernes hest, mustangen, er efterkommer af de heste, spanske conquistadorer bragte til Amerika i 1500-tallet. En forhistorisk hesterace fandtes i Amerika allerede for ca. 3,5 mio. år siden, men den uddøde omkring 8.000-10.000 f.Kr. – enten som resultat af klimaforandringer, eller fordi dyret blev jaget af de første mennesker.