:

Hva er den eldste mytologi?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hva er den eldste mytologi?
  2. Hva var det å blote og hvorfor gjorde vikingene det?
  3. Hvem mente vikingene holdt til i Midgard?
  4. Hvor kom sumererne fra?
  5. Hva er en Høvdingdømme?
  6. Hvem beseiret Tor?

Hva er den eldste mytologi?

Som den eldste siviliserte religion i verden har mesopotamiske trosforestillinger på hatt stor innflytelse på senere monoteistiske religioner som jødedommen, kristendommen og islam.

Hva var det å blote og hvorfor gjorde vikingene det?

Blot var trolig det viktigste ritualet for tilhengerne av den norrøne religionen i vikingtiden. Ved blotene ble gjenstander, dyr eller mat og drikke ofret til guder og makter for å styrke dem og bidra til å opprettholde balansen i verden. Det som ble blotet, ble kalt blotfe.

Hvem mente vikingene holdt til i Midgard?

De fleste vikinger trodde nok at gudene holdt til i verdenen Åsgard, som menneskene ifølge eddaen kunne nå via regnbuebroen Bifrost. Ifølge en utbredt tolkning av mytologien lå verdenstreet Yggdrasil midt i universet. Rundt Yggdrasil lå Åsgard, som var omgitt av menneskenes verden, Midgard.

Hvor kom sumererne fra?

Sumerere er vår betegnelse for de før-semittiske innbyggerne i Sumer, som lå i den sørlige delen av Mesopotamia. Sumerernes egen betegnelse på området var ikke Sumer, men Ki-en-gi («Hjemlandet»). Sumererne var det første kjente folk som utviklet en høykultur og levde i bystater.

Hva er en Høvdingdømme?

Det vil si et samfunn hvor skillet mellom bønder og hærmenn var uklart, og hvor herskeren var den øverste militære lederen.

Hvem beseiret Tor?

Hyllestdikt til Tor Beviset er restene av to skaldekvad fra 900-tallet der Tor i direkte tale hylles for å ha beseiret flere jotner: «Du knuste beina til Leikn, du lammet Trivalde, du kastet ned Starkad, du sto over den døde Gjalp».