:

Hvor bor mayaene?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor bor mayaene?
 2. Hva trodde mayaene på?
 3. Hvilken landskap lever mayaene i?
 4. Hva heter religionen der Mayaene levde?
 5. Hvor gammel er Maya kulturen?
 6. Hvilket språk snakker mayaene?
 7. Hva brukte Aztekerne kakaobønner til?
 8. Hvorfor forsvant mayakulturen?
 9. Hvordan levde mayafolket?
 10. Hva skjedde med mayaene?
 11. Hva er en Maya?
 12. Hvilke land er de største produsenter av kakaobønner?
 13. Hvor lå Aztekerriket og hva het hovedstaden der?

Hvor bor mayaene?

Mayasivilisasjonen utviklet seg i et område som omfatter det som i dag er Sør-Mexico (inklusive Yucatán), Guatemala, Belize samt vestlige deler av Honduras og El Salvador.

Hva trodde mayaene på?

Hva trodde de på? Aztekerne, inkaene og mayaene hadde religioner med guder knyttet til natur- fenomener som regn og ild. De trodde at konger og guder kunne snakke sammen, og inkaene mente at deres konge nedstammet direkte fra gudene.

Hvilken landskap lever mayaene i?

Mayaenes høyland omfattet hele av det høytliggende landet i Guatemala og Chiapas. De sørlige lavlandet lå akkurat sør for høylandet og omfattet deler av den meksikanske delstaten Chiapas, sørkysten av Guatemala, Belize og El Salvador.

Hva heter religionen der Mayaene levde?

Mayasivilisasjon

Mayaer
Situasjonen til territoriene okkupert av den pre-spanske maya-sivilisasjonen.
SpråkMayaspråk
ReligionMaya religion
HovedbyeneChichén Itzá , Copan , Palenque

Hvor gammel er Maya kulturen?

Maya er navnet på en sivilisasjon i det sørlige Mexico, Guatemala, Belize og deler av Honduras som eksisterte fra rundt 1500 år f. Kr. Samfunnene var organisert rundt tempelbyer med pyramider som fungerte som både templer og observatorier. Mayaene bedrev astronomi og matematikk og hadde et omfattende kalendersystem.

Hvilket språk snakker mayaene?

Maya er eit urfolkspråk som blir brukt på Yucatán-halvøya i Mexico. Det høyrer til mayaspråka og er førstespråket til om lag 800 000 menneske på Yucatán-halvøya i Mexico, pluss nokre tusen i Belize og Guatemala.

Hva brukte Aztekerne kakaobønner til?

Av kakaobønnene laget indianerne en drikk som de kalte Chocolatl som betyr bittert vann. De røstet bønnene i leirkrukker, knuste dem mellom steiner og blandet det hele med vann og litt krydder. De trodde kakao hadde helbredende egenskaper og brukte den som medisin og i forbindelse med forskjellige seremonier.

Hvorfor forsvant mayakulturen?

Det er blant annet blitt spekulert at forfallet skyldtes avskoging, sykdom, borgerkrig, overbefolkning og ekstrem tørke. Det som har vært sikkert er at mayafolket hadde en svært utviklet kultur, og hevdet seg innenfor fagfelt som astronomi, arkitektur og matematikk. De var også blant de første til å bygge byer.

Hvordan levde mayafolket?

Maya en indiansk høykultur Mayaimperiets storhetstid varte i flere tusen år, og det besto av opptil 80 bystater. De mest fremtredende byene var Tikal i Guatemala og Palenque i Mexico. De ble styrt av konger med guddommelig status. Mayafolket levde for det meste av landbruk.

Hva skjedde med mayaene?

Kollaps og forlatte byer. Men mayaenes verden fikk en stygg knekk fra rundt 8 e.Kr. Dette var ikke slutten på mayaene, men i denne perioden skjedde det en kollaps i befolkningen, og store tempelbyer ble forlatt for aldri å bli brukt igjen, før de ble turistmål i moderne tid.

Hva er en Maya?

Maya er et uttrykk i hinduistisk religion og filosofi som betyr 'blendverk', 'illusjon'. I vedisk religion var maya navnet på gudenes magiske krefter, men i det senere innflytelsesrike indiske filosofiske systemet advaita vedanta, betyr maya at den empiriske verden er en illusjon.

Hvilke land er de største produsenter av kakaobønner?

Største produsent i verden er Elfenbenskysten som står for over 1 million tonn av en totalproduksjon på vel 3 millioner tonn, altså en tredel. Andre betydelige produsenter er Indonesia, Ghana, Nigeria, Brasil, Kamerun og Ecuador.

Hvor lå Aztekerriket og hva het hovedstaden der?

Geografi. Aztekerne grunnla byene Tenochtitlan og Tlatelolco rundt år 1345, i dag bydeler i Mexico by. Tenochtitlan ble hovedstaden i det kortvarige imperium i det nordlige og sentrale Mexico til den spanske invasjonen i 1521.