:

Hvilke kendetegn passer på modernismen?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilke kendetegn passer på modernismen?
 2. Hvilken periode var 1986?
 3. Hvilken litterær periode er 1980?
 4. Hvad er modernisme?
 5. Hvad er det underlige ord for Modernism?
 6. Kan man være moderne uden at være modernist?
 7. Var modernismen udtryk for den nye verden?

Hvilke kendetegn passer på modernismen?

Inden for filosofi, kunst og litteratur er modernismen en retning, som engagerer sig i det moderne: storbyernes stemninger, industrialiseringens fremmedgørelse og psykologiens afdækning af sjælelivet. Den litterære modernisme kendetegnes ved sit komplicerede formsprog.

Hvilken periode var 1986?

Symbolisme (19)

Hvilken litterær periode er 1980?

1980'erne er også en periode, hvor store danske forfattere, der fik deres folkelige gennembrud langt senere, debuterede, f. eks. Carsten Jensen, Peter Høeg og Jens Christian Grøndahl, og Dea Trier Mørch udgav nogle af sine vigtigste bøger her.

Hvad er modernisme?

 • er 'moderne' tæt på ordets etymologi: Det kommer af latinsk modo, der betyder 'nu'. At være moderne var at foretrække samtidens kunst frem for den antikke eller klassiske. Modernitet er et sociologisk begreb, men for at slå det fast er modernisme ikke modernitetens æstetiske overbygning.

Hvad er det underlige ord for Modernism?

 • Faktisk blev ordet 'modernism' kendt omkring år 1900 som navn på en katolsk protestbevægelse. 'Det underlige ord', kommenterede journalisten R.A. Scott-James () som en af de første i en bog, der hed Modernism and Romance fra 1908. Han mente, at han ikke brugte det uskønne ord, som teologerne gjorde.

Kan man være moderne uden at være modernist?

 • Man kan være moderne uden at være modernist, og man kan endda være en anti-moderne modernist. Det moderne er langt mere omfattende og et meget ældre begreb. Der har i europæisk idehistorie siden middelalderen været en kamp mellem to lejre: de moderne og de antikke.

Var modernismen udtryk for den nye verden?

 • Harry Levin skrev om modernismen, at den var udtryk for en følelse af, at den gamle verden var til ende, mens London-udstillingen fokuserede på den nye verden, der skulle komme. Ideen om aftenlandets undergang appellerede til modernisterne: 'And down we went', som det hedder i T.S. Eliots () digt 'The Waste Land' fra 1922.