:

Hvad er historien om Santa Lucia?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er historien om Santa Lucia?
  2. Hvor fejrer man Lucia?
  3. Hvorfor laver man Santa Lucia?
  4. Hvor stammer traditionen med Lucia fra?
  5. Hvorfor er der lys i Lucia kransen?

Hvad er historien om Santa Lucia?

Sankta Lucia eller Den hellige Lucia (ca. 283-304) var en kristen jomfru, der døde som martyr under Diocletians kristenforfølgelser og er anerkendt som helgen af den katolske kirke og af anglikanske, lutherske og ortodokse kristne. Hun er skytshelgeninde for sin hjemby Syrakus på Sicilien.

Hvor fejrer man Lucia?

I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som vælges i god tid inden 13. december. Den udvalgte køres i kortege til Skansen i Stockholm, og besøger desuden Italien og Siracusa, hvor den oprindelige Lucia kom fra. Svenskerne har fejret Lucia-natten, eller Lusse-natten, som de kalder den, siden -tallet.

Hvorfor laver man Santa Lucia?

Luciadagen - den 13. december - er en festdag for lyset og den hellige Lucia. Traditionen siger, at Lucia var en ung kristen kvinde, der levede i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien, hvor hun delte mad ud til de fattige, og bar lys på hovedet for at have begge hænder frie til at hjælpe.

Hvor stammer traditionen med Lucia fra?

Traditionen med Luciaoptog er relativt ny og stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som vælges i god tid inden 13. december.

Hvorfor er der lys i Lucia kransen?

Lucia søgte tilflugt i byens katakomber, men hun ville hjælpe sine medmennesker og sneg sig derfor ud om natten for at give mad til de fattige. Hun bar en krans med lys på hovedet, så hun kunne se i mørket og have armene fri. Lucia var blevet lovet bort til en ægtemand, som ikke delte hendes kristne tro.