:

Kan man blive testet for influenza?

Indholdsfortegnelse:

  1. Kan man blive testet for influenza?
  2. Hvordan påvise influenza?
  3. hva er svineinfluensa?
  4. hvordan spredde svineinfluensa seg i 2009?
  5. hvor mange døde av svineinfluensa i Norge?
  6. hva er svineinfluensapandemi?

Kan man blive testet for influenza?

Der er, blandt diagnostiske prøver og overvågningsprøver modtaget på SSI siden uge 40, påvist influenza A-virus i 2.950 prøver og influenza B-virus i 46 prøver ud af 5.262 testede.

Hvordan påvise influenza?

Det er især feberen kombineret med smerter i muskler og led, som adskiller influenza fra mere uskyldige forkølelser. Hos de fleste vil diagnosen derfor kunne stilles ved at pode fra svælget. Disse prøver bliver mest brugt til at finde frem til, hvilken type influenzavirus der er i omløb.

hva er svineinfluensa?

  • I likhet med vanlig influensa kan svineinfluensa forverre en sykdom som den smittede hadde fra før. Våren 2009 oppstod et utbrudd, først i Mexico og USA, senere globalt, etter at sykdommen begynte å smitte mellom mennesker.

hvordan spredde svineinfluensa seg i 2009?

  • I 2009 spredde svineinfluensa seg til mennesker over store deler av verden. I kjølvannet av pandemien i 2009 økte også bruken av munnbind. Folk brukte munnbind for å hindre svineinfluensasmitte, slik som dette bildet fra Kobe i Japan viser.

hvor mange døde av svineinfluensa i Norge?

  • I Norge døde ca. 30 personer av denne sykdommen i 2009. Epidemi i Norge 2012 Svineinfluensaen kom tilbake til Norge høsten 2012, og epidemien varte fram til vinteren 2013. Den landsdelen som ble størst berørt var Østlandet.

hva er svineinfluensapandemi?

  • Utbruddet vokste raskt i omfang, og WHO klassifiserte det som en pandemi. De fleste pasientene i svineinfluensapandemien hadde et mildt, selvbegrensende sykdomsforløp. Det forekom imidlertid også dødsfall, og i Norge anslår man at 32 mennesker døde i tilknytning til pandemien.